33 758 Verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven

Nr. 27 VERSLAG OVER HET VERZOEKSCHRIFT1 VAN J.R. TE K.2 INZAKE EEN EXECUTORIALE VERKOOP DOOR DE BELASTINGDIENST

Vastgesteld 15 mei 2014

Klacht

Verzoeker beklaagt zich over de gevolgen van het niet doorgaan van een executoriale verkoop door de Belastingdienst. Daarnaast is verzoeker het niet eens met de hoogte van een belastingschuld en verwijt hij de Belastingdienst het maken van fouten.

Naar aanleiding van deze klacht heeft de staatssecretaris van Financiën inlichtingen verstrekt aan de commissie.

Feiten

Verzoeker heeft een belastingschuld van ruim € 15.000, exclusief kosten en rente. Die schuld is mede ontstaan doordat verzoeker in de aangiften over de jaren 2009 tot en met 2012 ziekte- en studiekosten heeft opgevoerd die hij, na controle achteraf, niet kon aantonen. Over genoemde jaren zijn wel voorlopige teruggaven verleend. Ook is er sprake van naheffingsaanslagen motorrijtuigbelasting. De ontvanger heeft beslag gelegd op het loon van verzoeker en op een aantal roerende zaken, met het oog op een executoriale verkoop. Deze verkoop heeft echter geen doorgang gevonden op het aangekondigde tijdstip, als gevolg van een communicatiestoring tussen de ontvanger en de deurwaarder. Verzoeker heeft over deze gang van zaken een klacht ingediend en verzocht om gehoord te worden. Hij zegt ernstige gezondsheidsschade te hebben opgelopen als gevolg van deze onzekere situatie. De klachtbehandelaar heeft het verzoek om gehoord te worden in eerste instantie over het hoofd gezien, maar later terstond gecorrigeerd door verzoeker alsnog telefonisch kontakt aan te bieden, nog voordat hem een schriftelijke reactie op zijn klacht zou worden toegezonden.

Overwegingen

In zijn reactie merkt de staatssecretaris allereerst op dat hij de Belastingdienst heeft geattendeerd op de dreigementen die verzoeker aan het adres van de Belastingdienst heeft geuit. Voorts stelt hij vast dat de bestaansreden van de aanslagen, het niet kunnen aantonen van de opgevoerde aftrekposten, nog steeds overeind staat. Voor de beslaglegging beschikte de deurwaarder van de Belastingdienst over een rechtsgeldige titel. Indien betaling van de belastingschuld uitblijft zal alsnog tot executoriale verkoop worden overgegaan. Er is geen reden om het loonbeslag op te heffen. De staatssecretaris sluit zich aan bij de verontschuldigingen van de Belastingdienst aan verzoeker voor de communicatiestoornis over de executoriale verkoop en het in eerste instantie over het hoofd zien van het verzoek om gehoord te worden.

Oordeel van de commissie3

Het standpunt van de staatssecretaris kan worden gevolgd.

Voorstel aan de Kamer

Er is geen aanleiding om de Kamer een voorstel te doen.

De voorzitter van de commissie, Neppérus

De griffier van de commissie, Roovers


X Noot
1

Dit adres en de stukken welke de commissie bij haar onderzoek ten dienste hebben gestaan, liggen op het commissiesecretariaat Verzoekschriften, Lange Poten 4, Den Haag, ter inzage van de leden.

X Noot
2

Naam en adres van verzoeker zijn de commissie bekend.

X Noot
3

De commissie bestaat uit de leden: Neppérus (voorzitter) (VVD), Jacobi (PvdA), Van Raak (SP), Van Toorenburg (CDA), Berndsen-Jansen (D66), Schouw (D66), Helder (PVV), Klein (50PLUS), Dik-Faber (CU), Van der Linde (PVV) en de plaatsvervangend leden Van Oosten (VVD), Kuzu (PvdA), Baay-Timmerman (50PLUS) en Litjens (VVD).

Naar boven