33 752 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2014)

U BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR FINANCIEN

Aan de Staatssecretaris van Financiën

Den Haag, 9 oktober 2014

In de commissievergadering van de commissie Financiën van 7 oktober jl. is uw verzoek tot uitstel van het mondelinge overleg over het toekomstperspectief van pensioen in eigen beheer besproken. De commissie is bereid het overleg uit te stellen tot 4 november 2014.

De kwestie van het pensioen in eigen beheer is door diverse woordvoerders aan de orde gesteld tijdens het plenaire debat over het belastingplan 2014, op 16 en 17 december 2013. In het bijzonder werd tijdens dit debat gesproken over de brief van uw ambtsvoorganger van 6 december 20131, waarin – ter nakoming van een toezegging gedaan bij de behandeling van het Belastingplan 2013 – enkele opties werden gegeven om de gevolgen van het onderscheid tussen commerciële en fiscale waarderingsregels bij pensioen in eigen beheer te mitigeren. Bij de conclusies werd de eerste variant van de hand gewezen vanwege te hoge budgettaire consequenties. Over de tweede variant, waarbij de fiscale pensioenverplichting uitgangspunt vormt voor een herrekening van de pensioenaanspraken, werd opgemerkt dat deze slechts tijdelijk en niet structureel een oplossing zal bieden, maar wel het acute knelpunt oplost dat geen dividend kan worden uitgekeerd. In de brief werd de voorkeur uitgesproken voor de derde variant, waarbij een fiscale reserve voor de oude dag wordt geïntroduceerd die los komt te staan van het arbeidsrecht en de (sancties in de) loonheffingssfeer.

Tijdens het debat van 16/17 december 2013 werd besproken dat het kabinet dividenduitkeringen als gevolg van de tijdelijke verlaging van het box 2-tarief stimuleert, maar in de berekening van de daarmee samenhangende inverdieneffecten geen rekening houdt met het feit dat vanwege de problemen met het fiscale pensioen in eigen beheer veel directeur-grootaandeelhouders helemaal geen dividend kunnen uitdelen vanwege het risico dat ze dan worden geconfronteerd met de opvatting van de Belastingdienst dat ze hun pensioen aan het afkopen zijn. Het probleem dat de dividendreserves van een vennootschap worden beklemd vanwege een verschil tussen de commerciële en fiscale waardering van de pensioenverplichting achtten de woordvoerders urgent en zij bepleitten dat ook voor de korte termijn maatregelen zouden worden genomen.

Uw ambtsvoorganger heeft tijdens dit debat toegezegd te bekijken wat de consequenties zijn van het wegnemen van belemmeringen. «Ik snap ook dat het weinig zin heeft om na de zomer over het jaar 2014 te spreken. Ik streef dus naar het einde van het eerste kwartaal, ergens in het voorjaar.»

Deze toezegging aan de Kamer staat geregistreerd onder nummer T01958 en werd bij brief van 29 juli 2014 gerappelleerd. In reactie op het rappel openstaande toezeggingen werd bij brief van 11 september 20142 t.a.v. deze toezegging gemeld «planning afronding Prinsjesdag 2014».

In de commissievergadering van 23 september 2014 constateerden de leden van de commissie Financiën dat de toegezegde nadere uitwerking nog niet aan Eerste en Tweede Kamer was aangeboden en dat het probleem van de beklemde dividendreserves nog immer urgent is. Daarom werd besloten u uit te nodigen voor een mondeling overleg op 7 oktober 2014.

In uw brief van 3 oktober 20143 geeft u aan dat thans hard wordt gewerkt aan een concreet voorstel, maar dat 7 oktober te vroeg is om al te spreken over de contouren van de voorziene stelselherziening. De commissie is genegen u enig uitstel te gunnen, maar meent ook dat al in 2014 voorzien moet zijn in een oplossing voor de beklemde dividendreserves. Om deze reden wenst de commissie een volgende datum voor mondeling overleg voor te stellen op 4 november a.s. en beschikt zij graag voordien over het toegezegde toekomstperspectief.

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, P.H.J. Essers


X Noot
1

Kamerstuk EK 2013–2014, 33 752, E

X Noot
2

Kamerstuk EK 2013–2014, 33 750 IX, F

X Noot
3

Kamerstuk EK 2014–2015, 33 752, S

Naar boven