33 750 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2014

AE VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 28 augustus 2014

De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie1 heeft in haar vergadering van 17 juni 2014 stilgestaan bij de (voortgang van de) uitvoering van de moties die tijdens het debat over de staat van de rechtsstaat op 11 maart 2014 zijn ingediend en vervolgens zijn aangenomen, alsmede van de toezeggingen die tijdens dat debat zijn gedaan.

Naar aanleiding daarvan heeft zij de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie op 23 juni 2014 een brief gestuurd.

De Staatssecretaris heeft op 23 juli 2014 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie, K. van Dooren

BRIEF AAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Den Haag, 23 juni 2014

De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie heeft in haar vergadering van 17 juni 2014 stilgestaan bij de (voortgang van de) uitvoering van de moties die tijdens het debat over de staat van de rechtsstaat op 11 maart 2014 zijn ingediend en vervolgens zijn aangenomen, alsmede van de toezeggingen die tijdens dat debat zijn gedaan.

Een van deze moties is de motie-Franken (CDA) c.s. die de regering verzoekt te onderzoeken op welke wijze een voorziening kan worden getroffen waardoor een rechtzoekende wiens verzoek tot verwijzing naar de rechter door het Juridisch Loket is afgewezen, toch een direct beroep op de rechter kan doen, zodat de laatstgenoemde vervolgens zelf zal beslissen of betrokkene alsnog voor vergoeding van rechtsbijstand in aanmerking komt.2

De commissie is benieuwd welke stappen de regering ter uitvoering van deze motie heeft gezet of gaat zetten en verneemt uw reactie graag binnen vier weken na dagtekening van deze brief.

Voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie, A.W. Duthler

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juli 2014

Op 11 maart 2014 vond het debat over «De staat van de rechtsstaat» plaats in de Eerste Kamer. In dit debat is de motie-Franken c.s. (33 750-VI, letter I) ingediend, waarin de regering wordt gevraagd om te onderzoeken op welke wijze een voorziening kan worden getroffen waardoor een rechtzoekende wiens verzoek tot verwijzing naar de rechter door het Juridisch Loket is afgewezen, toch een direct beroep op de rechter kan doen, zodat de laatstgenoemde vervolgens zelf zal beslissen of betrokkene alsnog voor vergoeding van rechtsbijstand in aanmerking komt. Deze motie is op 18 maart 2014 aangenomen.

De Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie heeft mij bij brief van 23 juni 2014 verzocht te berichten over de voortgang van de uitvoering van deze motie.

Tijdens het debat op 11 maart 2014 heb ik, in reactie op de motie-Franken, reeds laten weten dat een besluit over toevoeging van een rechtshulpverlener appellabel zal zijn. Via de gebruikelijke procedure van de Algemene wet bestuursrecht staat tegen het betreffende besluit beroep op de bestuursrechter open, vooraf gegaan door een bezwaarschriftenprocedure. Ik werk momenteel de inrichting van de eerstelijns rechtsbijstand uit en bereid een voorstel tot wijziging van de Wet op de rechtsbijstand voor. Hierin komt onder meer de besluitvormingsprocedure over de toevoegwaardigheid van een geschil aan de orde, alsmede de wijze van rechtsbescherming. Ik verwacht u na de zomer meer in detail te kunnen laten weten op welke wijze ik voornemens ben deze motie uit te voeren.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven


X Noot
1

Samenstelling:

Holdijk (SGP), Kneppers-Heijnert (VVD), Kox (SP), Engels (D66), Franken (CDA), Thissen (GL), vac. (PvdA), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA) (vicevoorzitter), Duthler (VVD) (voorzitter), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Quik-Schuijt (SP), Strik (GL), Knip (VVD), Hoekstra (CDA), Lokin-Sassen (CDA), Scholten (D66), Schouwenaar (VVD), De Boer (GL), De Lange (OSF), Ter Horst (PvdA), Beuving (PvdA), Koole (PvdA), Schrijver (PvdA), Reynaers (PVV), Popken (PVV), Frijters-Klijnen (PVV), Swagerman (VVD)

X Noot
2

Kamerstukken I 2013–2014, 33 750 VI, I.

Naar boven