33 750 A Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2014

Nr. 61 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 januari 2014

Aanvullend op de beantwoording van de Kamervragen MIRT (Kamerstuk 33 750 A, nr. 4, schriftelijke kamervraag 67 a) van 30 oktober 2013, stuur ik hierbij een uitgebreide toelichting over de maatregelen binnen het programma IDVV aan uw Kamer. Bijgevoegd bij deze brief is het tussenresultatenboek (d.d. juli 2012)1 waarin de maatregelen beschreven staan. De actuele ontwikkelingen binnen de drie sporen van het programma sinds 2012 schets ik hieronder.

Spoor 1 De basis op orde

Binnen spoor 1 zijn de projecten volop in ontwikkeling. Er zijn aanbestedingen in gang gezet en bouwactiviteiten gestart voor onderstaande systemen en projecten.

Vervangen Informatie- en Volgsysteem voor de Scheepvaart (IVS90) door Verkeersmanagement Ondersteuning voor de Scheepvaart (VOS)

Sinds september 2012 wordt gewerkt aan de bouw van Traject I van een Verkeersmanagement Ondersteuning voor de Scheepvaart. Als VOS Traject I voldoet aan de eisen van de gebruikers en is geaccepteerd, worden alle (ca.) 120 objecten waar nu Informatie- en Volgsysteem voor de Scheepvaart (IVS90) draait gemigreerd. IVS90 is dan uit de lucht. Rijkswaterstaat stelt het systeem ook beschikbaar aan andere IVS90-gebruikers, zoals provincies, waterschappen en havenbedrijven. In Traject II worden nieuwe functionaliteiten aan VOS toegevoegd. In 2015 wordt gestart met de realisatie.

Informatie Diensten op Schepen (IDos)

De eerste versie van Informatie Diensten op Schepen is in een pilot getest en in de zomer van 2013 uitgerold. In november van dit jaar is IDoS versie 2 klaar om te testen. Het is de planning om in augustus 2014 IDoS-2 uitgerold te hebben op alle schepen van Rijkswaterstaat.

Verkeersmanagement Centrale van Morgen (VCM)

Met het project Verkeersmanagement Centrale van Morgen (VCM) wordt een proef voorbereid bij de Beatrixsluis in Nieuwegein. In 2014 worden diverse operationele testen en samenwerkingsscenario’s uitgevoerd en innovatieve systemen getest zoals trajectplanning en reisplanning. Hierbij worden o.a. reisplanners aan boord van binnenvaartschepen direct gekoppeld aan systemen van Rijkswaterstaat. Het gaat om zo’n 100 schepen die meedoen met deze proef. De aanbesteding is gestart en leidt naar verwachting tot uitvoering in 2014.

Begin 2015 worden de resultaten beoordeeld door Rijkswaterstaat. Bij een positieve beoordeling kan gestart worden met de uitrol van het concept. Het nieuwe verkeersmanagementconcept wordt dan in een periode van 10 jaar geleidelijk ingevoerd.

Single Point of Contact (SPOC NL)

SPOC NL is een systeem dat de gegevens verzamelt van zeeschepen in de Nederlandse maritieme wateren en deze doorstuurt naar de Europan Maritime Safety Agency (EMSA). SPOC NL is op 25 juni 2012 officieel in gebruik genomen.

Spoor 2 Optimaliseren van informatie-uitwisseling

Binnen spoor 2 zijn de meeste projecten in de afrondingsfase of afgerond. Het gaat hier om de bouw van het nieuwe Binnenvaart Informatie en Communicatie Systeem (BICS-2), de definitie van het Maritiem Single Window (MSW), de praktijkproef «papierarm varen», een 20-tal door bedrijven geïnitieerde projecten (maatregel 8 en 9), het programma «Lean and Green Barge» en de sterk op gang gekomen (horizontale en verticale) samenwerking tussen verladers, barge operators en inland terminals. De samenwerking tussen deze partijen in combinatie met IT innovaties resulteert nu al in duurzame een modal shift van minimaal 160.000 TEU van weg naar water. Deze concrete aanpak wordt dankzij het succes doorgezet in 2014. De uitrol van BICS2, de bouw van het MSW, de doorontwikkeling van het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP) en Nextlogic (ketenoptimalisatie binnenvaart in Rotterdam) zullen in 2014 voortgezet worden.

Spoor 3 Onderzoeksprogramma

Op 1 augustus 2013 zijn de eindproducten van de vier inhoudelijke onderzoeksclusters van het kennisspoor binnen IDVV opgeleverd. Deze zijn openbaar toegankelijk en worden schriftelijk en digitaal beschikbaar gesteld in het Nederlands en het Engels. Enkele consortia hebben onderzoek gedaan naar beter benutten van de vaarweg, afstemming in de keten, vergroenen van de vloot en versterken van de innovatieve kracht van de binnenvaartsector.

Kennis en aanbevelingen

Het onderzoek heeft kennis en aanbevelingen opgeleverd die de komende jaren vertaald kunnen worden naar de praktijk. Enkele concrete voorbeelden hiervan zijn: een werkend proof of concept voor collectieve dieptemeting door binnenvaartschepen zelf, een simulatietool voor strategische scenarioverkenning van logistieke concepten in de containerbinnenvaart, een database met innovatieve ideeën voor de binnenvaart en sterk verbeterde modellen voor simulatie van manoeuvreergedrag. In het laatste kwartaal van 2013 worden de aanbevelingen uit de onderzoeken gebundeld en geprioriteerd tot een afrondende rapportage. Deze bevat conclusies en aanbevelingen, waarmee (veelal) marktpartijen de komende jaren de kennis en adviezen naar de praktijk kunnen omzetten.

Toepassing resultaten

De oplevering van dit eindrapport is in 2014 voorzien. Evenals in spoor 2 zal vanuit spoor 3, ook mede dankzij het succes en de vraag vanuit de logistieke keten, de markt gestimuleerd en geholpen worden om de adviezen, aanbevelingen, opgebouwde kennis en pilots op te pakken.

Evaluatie IDVV

Het IDVV programma zal worden geëvalueerd. Met deze evaluatie worden de output (worden de beloofde producten gerealiseerd?) en voor zover mogelijk de outcome (worden de beoogde effecten van de investeringen die IDVV doet gerealiseerd?) gemeten.

Aanpak evaluatie

Er is een aanpak gekozen met elk najaar een meting; een nulmeting in 2011, tussenmetingen in 2012 en 2013, en een eindmeting in 2014. De nulmeting van 2011 en tussenmeting 2012 zijn gereed en openbaar. Deze kunnen via de internetsite van IDVV worden gedownload. December 2013 is de tussenmeting 2013 gereed. Deze zal begin 2014 op de website van IDVV gepubliceerd worden. De eindmeting zal naar verwachting eind 2014 gereed zijn, en begin 2015 aan uw Kamer worden toegezonden. De effecten van de maatregelen zijn soms snel, en soms pas na enkele jaren meetbaar.

Voor meer informatie over het programma IDVV verwijs ik u naar de internetsite: www.rijkswaterstaat.nl/IDVV

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven