33 709 EU voorstel: Verordening oprichting Europees openbaar ministerie COM (2013) 5341

AQ BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 oktober 2019

Bij brief van 22 juni 2018 (met kenmerk 163310u) hebben de vaste commissies voor Immigratie & Asiel/JBZ-Raad en voor Justitie en Veiligheid aangegeven dat zij er belang aan hechten voortdurend te worden geïnformeerd over eventuele voortgang in de voorbereidingen voor de oprichting van het EOM, bijvoorbeeld met betrekking tot de nadere invulling van functies en samenwerkingsafspraken voor het EOM. De commissies geven er ter zake de voorkeur aan om halfjaarlijks per separate brief integraal over de voortgang te worden geïnformeerd. De eerste en tweede halfjaarlijkse rapportage gingen u respectievelijk toe op 2 oktober 2018 en 4 april 20192. Graag doe ik u door middel van deze brief de derde voortgangsrapportage toekomen.

Ontwikkelingen in EU-verband

De Europese Commissie heeft ten behoeve van de JBZ-Raad van 7 oktober jl. een overzichtsdocument opgesteld over de stand van zaken met betrekking tot de voorbereidingen voor de feitelijke start van het EOM3. Dit document, naar de inhoud waarvan ik kortheidshalve verwijs, voeg ik te uwer kennisneming als bijlage4 bij deze brief. In aanvulling daarop kan ik u nog berichten dat de Raad op 14 oktober jl. de benoeming van Laura Codruţa Kövesi als eerste Europese Hoofdaanklager heeft bevestigd. Op 2 lidstaten na hebben alle lidstaten inmiddels 3 kandidaten voor de post van Europese aanklager voorgedragen. Het onafhankelijke selectiepanel heeft een deel van deze kandidaten, waaronder de Nederlandse, geïnterviewd en zijn vertrouwelijke advies over hen aan de Raad gezonden. De verwachting is dat de Raad een besluit kan nemen over de benoeming van de Europese aanklagers zodra ook de laatste ontbrekende kandidaten zijn voorgedragen en gehoord en dat het EOM-College binnen afzienbare termijn na dat besluit kan worden opgericht.

Implementatie van de EOM-Verordening in Nederland

Het wetsvoorstel ter uitvoering van de verordening van de EU betreffende het Europees Openbaar Ministerie («Invoeringswet Europees Openbaar Ministerie») is op 14 april jl. op de website www.internetconsultatie.nl geplaatst voor de openbare consultatieperiode, die op 25 mei jl. is geëindigd. De opmerkingen die in dit zijn verband zijn ontvangen van verschillende stakeholders zijn meegenomen in de uiteindelijke versie van het wetsvoorstel. De ministerraad heeft op 18 oktober jl. ingestemd met doorgeleiding van het wetsvoorstel aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

De implementatie van de EOM-Verordening is bij het OM georganiseerd in projectvorm met vooralsnog één projectleider. In het jaar 2020 wordt hier hoogstwaarschijnlijk een tweede (deeltijd) projectleider aan toegevoegd in verband met het realiseren van ICT-aanpassingen. Omdat op EU-niveau nog niet duidelijk is hoe het case management systeem (CMS) van het EOM precies vorm gaat krijgen en wat dit concreet voor de lidstaten gaat betekenen, wordt vooralsnog gewacht met het aanstellen van een ICT-projectleider.

Onder meer de volgende onderwerpen zijn in het project aan de orde:

  • ICT-kwesties: het betreft onder meer de aanpassingen aan een aantal huidige OM-systemen, opdat deze systemen EOM zaken kunnen gaan verwerken. Het OM zal ook deelnemen aan de CMS gebruikersgroep op EU-niveau;

  • huisvesting: de behoefte daaraan verband met de komst van het EOM

  • wordt momenteel in kaart gebracht, en

  • werving: ervan uitgaande dat het EOM in november 2020 operationeel wordt, zal de werving van de benodigde extra fte (21,2–25,3) in 2020 van start gaan. De werving van de twee Nederlandse Europese gedelegeerde aanklagers zal ook in 2020 plaatsvinden.

Ook binnen de FIOD is men bezig de komst van het EOM in te bedden in de organisatie. De FIOD heeft voor de werving van fte op dit moment 2 miljoen toegekend gekregen, zijnde 21 fte. Uiteindelijk zal dit naar verwachting overeenkomstig de gemaakte impact analyse gaan groeien tot 61 fte bij een totaal budgettoekenning van 6,1 miljoen. De eerste tranche werving zal plaatsvinden begin 2020. Inbedding van deze eerste 21 fte zal plaatsvinden binnen de bestaande huisvesting. Voor verdere uitbreiding is een uitvraag gedaan bij het Rijksvastgoedbedrijf. ICT-kwesties zijn binnen de FIOD vooralsnog niet aan de orde. Met de toezichthouders Belastingdienst en Douane alsmede het OM zijn de eerste werkafspraken gemaakt. Verdere afspraken zullen worden gemaakt na benoeming van de Nederlandse Europese (gedelegeerde) aanklagers.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

Zie dossier E130041 op www.europapoort.nl.

X Noot
2

Zie EK, 2018–2019, 33 709, AM en EK, 2018–2019, 33 709, nr. AO.

X Noot
3

Doc. 12507/19 van 27 september 2019.

X Noot
4

Ter inzage gelegd op de afdeling Inhoudelijke ondersteuning onder griffie nr. 163310.04.

Naar boven