33 532 Nationalisatie SNS REAAL

34 300 Nota over de toestand van 's Rijks financiën

C1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juli 2022

Onlangs heb ik de voortgangsrapportage van NLFI over de Volksbank aan de Tweede Kamer aangeboden. Conform toezegging T02187 vindt u bijgevoegd een afschrift van mijn brief aan de Tweede Kamer.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juli 2022

Mijn voorgangers hebben toegezegd uw Kamer jaarlijks te informeren over de gereedheid van de Volksbank voor een besluit over haar toekomst. NLFI stelt hierover jaarlijks een voortgangsrapportage op. De voortgangsrapportages van NLFI zijn telkens met uw Kamer gedeeld.

In juli 2021 heeft mijn voorganger uw Kamer geïnformeerd over de voortgangsrapportage 2021 van NLFI over de Volksbank. Met deze brief informeer ik u over de meest recente voortgangsrapportage van NLFI en de bijbehorende aanbiedingsbrief van NLFI. Beide documenten treft u aan als bijlage bij deze brief.

Voortgangsrapportage NLFI 2021

In 2021 is de Volksbank gestart met de implementatie van een herziene strategie. De Volksbank heeft in dit kader een negental doelstellingen gedefinieerd voor 2025 die de bank wil verwezenlijken. NLFI concludeerde in de voortgangsrapportage 2021 dat de herziene strategie bijdraagt aan de continuïteit, de stabiliteit en een sterkere financiële positie van de Volksbank, ongeacht de vraag of de Volksbank geprivatiseerd zou worden of niet. De bank moest volgens NLFI de tijd en ruimte worden geboden om de implementatie van de herziene strategie door te voeren, om vervolgens aan te tonen dat dit tot succes leidt.

NLFI heeft in de voortgangsrapportage 2021 ook risico’s benoemd, onder andere met betrekking tot het tempo en de complexiteit van de implementatie van de herziene strategie. NLFI constateerde daarnaast dat dynamische marktomstandigheden invloed zouden hebben op de implementatie van de herziene strategie en dat de bank eerst investeringen moet doen voordat de herziene strategie vruchten zou afwerpen. De implementatie van de strategie zou een traject worden dat meerdere jaren in beslag zou nemen.

In de voortgangsrapportage 2021 concludeerde NLFI samengevat dat de Volksbank nog niet gereed was voor een besluit over haar toekomst. Mijn voorganger heeft deze conclusies onderschreven.2

Voortgangsrapportage NLFI 2022

De voortgangsrapportage 2022 is de eerste rapportage sinds de Volksbank is begonnen met de implementatie van de herziene strategie. NLFI geeft aan dat zij de implementatie nauwgezet volgt en daarover ieder kwartaal een toelichting ontvangt van de bank. NLFI voert in dat kader een kritisch-constructieve dialoog met de bank, daarbij rekening houdend met de bevoegdheden die passen bij de rol als aandeelhouder en het mededingingsrechtelijk kader.

Uit de voortgangsrapportage blijkt dat de Volksbank een goede start heeft gemaakt met de implementatie van de herziene strategie. De bank heeft volgens NLFI deze implementatie met daadkracht en energie ter hand genomen, waarmee de bank een robuustere organisatie creëert en zijn maatschappelijke identiteit verstevigt. Zo heeft de bank volgens NLFI stappen gezet ten aanzien van de indicatoren «sterke klantrelatie», «maatschappelijke impact» en «oprechte aandacht voor medewerkers».

Er moeten volgens NLFI nog wel verdere stappen worden gezet. NLFI heeft hier begrip voor, aangezien de kost voor de baat gaat bij dit soort implementatietrajecten. De Volksbank verwacht volgend jaar een verbetering van de financiële resultaten. De dynamische marktomstandigheden, zoals de inflatie, de rente en de geopolitieke spanningen blijven volgens NLFI relevant en het tempo en de complexiteit van het implementatietraject blijven een uitdaging. Indien de marktomstandigheden daarom vragen kan dit volgens NLFI op enig moment tot bijsturing van de strategie door de Volksbank nopen.

Appreciatie

Ik vind het positief om te zien dat de bank een goede start heeft gemaakt met de implementatie van de herziene strategie. Ook is positief dat de bank in 2021 verbetering heeft laten zien op een aantal thema’s. Dit wordt onder andere gereflecteerd in een stijging van het aantal actieve multiklanten en het feit dat de bank goed op weg blijft om in 2030 de balans 100% klimaatneutraal te maken.

Ik onderschrijf de bevinding van NLFI dat de Volksbank nog verdere stappen moet zetten in de implementatie van de herziene strategie en de verbetering van de financiële resultaten. Zoals NLFI en mijn voorganger eerder hebben aangegeven, betreft dit een meerjarig traject.3 De Volksbank moet hier de tijd voor krijgen, waarbij zij rekening moet blijven houden met de eerdergenoemde dynamische marktomstandigheden. Een besluit over de toekomst van de bank is daarmee nog niet aan de orde.

Ik vind tegelijkertijd een voortvarende implementatie van de herziene strategie van belang, zodat de bank zo snel als mogelijk de benodigde transformaties doorvoert en een optimale uitgangspositie creëert voor een besluit over haar toekomst. NLFI blijft de implementatie daarom kritisch volgen en ik zal in mijn gesprekken met NLFI mij ook daar over blijven laten informeren.

Vervolg

Uiteraard zal ik uw Kamer jaarlijks informeren over de komende voortgangsrapportages van NLFI. In de volgende voortgangsrapportage verwacht NLFI aandacht te besteden aan de voortgang van de implementatie van de strategie, de resultaten daarvan en de eventuele impact van de economische ontwikkelingen. De eerstvolgende voortgangsrapportage van NLFI verwacht ik voor de zomer van 2023 aan uw Kamer te kunnen sturen.

Mijn voorganger heeft in juli 2021 ook een verkenning naar de toekomstopties voor de Volksbank met uw Kamer gedeeld. Deze verkenning heeft geen besluitvormend karakter, maar heeft als doel om de dialoog over de toekomstmogelijkheden voor de bank met uw Kamer te kunnen voeren. Deze dialoog heeft nog niet plaatsgevonden. Ik ga nog steeds graag met u in gesprek over de verkenning van de toekomstopties mocht u dat wenselijk vinden. Hierdoor kan in de toekomst verantwoord, maar ook met voldoende snelheid, een besluit worden genomen over de toekomst van de bank. Dit besluit kan pas worden genomen als de bank daar gereed voor is.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag


X Noot
1

De letter C heeft alleen betrekking op 33 532.

X Noot
2

Kamerstukken II, 2020–2021, 33 532, nr. 91.

X Noot
3

Kamerstukken II, 2020–2021, 33 532, nr. 91.

Naar boven