33 529 Gaswinning

Nr. 470 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juni 2018

Op 26 april 2018 heb ik u de eerste voortgangsrapportage van NAM over de afhandeling van de oude schademeldingen gestuurd (Kamerstuk 33 529, nr. 460). Inmiddels is ook de tweede voortgangsrapportage beschikbaar. U treft dit rapport als bijlage bij deze brief1.

De tweede voortgangsrapportage maakt duidelijk dat NAM onverminderd hard werkt aan de afhandeling van de oude schademeldingen. Inmiddels is voor iets meer dan 91% (5.646) van de openstaande oude schademeldingen een aanbod verstuurd. Eigenaren hebben het aanbod in 59% van de gevallen (3.306) geaccepteerd. 7% van de eigenaren (392) heeft het aanbod afgewezen, in 35% van de gevallen (1.948) is nog geen reactie ontvangen.2 De cijfers laten zien dat met de gekozen aanpak inmiddels meer dan de helft van de schademeldingen is opgelost. Ook maken de cijfers inzichtelijk dat als eigenaren reageren, het aanbod vooralsnog in 88%van de gevallen wordt geaccepteerd. Ik constateer dan ook op basis van deze cijfers dat NAM goed gevolg geeft aan de gemaakte afspraken.

Zoals eerder is toegezegd volgen de commissaris van de Koning in Groningen en ik de verrichtingen van NAM nauwlettend. In dit kader is een onafhankelijk bejegeningsonderzoek uitgevoerd onder 378 woningeigenaren en 20 medewerkers. U treft dit onderzoek als bijlage bij deze brief3. Het onderzoek laat zien dat voor de afhandeling een ordentelijk proces wordt gevolgd. Gesprekken tussen medewerkers en woningeigenaren verlopen overwegend in een redelijk normale en zakelijke sfeer. In het nawoord schrijven de onderzoekers dat het aanbod dat is gedaan voor groot deel van de eigenaren redelijk is. Een kleiner deel vindt, al dan niet op voorspraak van expertisebureaus of aannemers, het aanbod ontoereikend. Een belangrijk aspect waar het onderzoek op wijst is de frustratie die zich in de afgelopen jaren heeft opgebouwd en die het proces moeizaam en emotioneel maakt voor een deel van de betrokkenen. De onderzoekers schrijven dat het cijfer 6 waarmee eigenaren de bejegening beoordelen, vooral wordt ingegeven door het moeizame communicatieproces in de afgelopen jaren. Tegelijk lijkt de meerderheid van woningeigenaren en medewerkers te zeggen dat met het aanbod een stap voorwaarts is gezet, waar een groot deel van de mensen tevreden over is.

Ik heb NAM ook gevraagd aandacht te besteden aan de negatieve ervaringen die eigenaren rapporteren en alles in het werk te stellen deze te voorkomen. Daarbij hebben wij gesproken over vragen die zijn gesteld en kritiek die is geuit door o.a. het Groninger Gasberaad en de Onafhankelijke Raadsman. NAM heeft aangegeven antwoord te geven via haar website en advertenties in regionale media. Ook dit zal ik nauwlettend volgen.

De commissaris van de Koning in Groningen en ik constateren op basis van de voortgangsrapportage van NAM en het bejegeningsrapport dat stappen voorwaarts worden gezet bij de afhandeling van oude schademeldingen. NAM verwacht ook nog altijd dat op 1 juli 2018 voor alle oude schademeldingen een aanbod is gedaan. Tegelijk constateer ik ook dat er ook een groep eigenaren is die het aanbod van NAM afwijst en de schade zal voorleggen aan de Arbiter Bodembeweging. Op 1 juli 2018 zullen dan ook nog niet alle oude schademeldingen zijn opgelost. De komende periode zal worden verkend hoe het proces rondom de Arbiter Bodembeweging kan worden georganiseerd, zodat eigenaren die hier een beroep op doen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Door afronding tellen de percentages niet op tot 100.

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven