33 529 Gaswinning

Nr. 389 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag. 10 november 2017

Hierbij wil ik u de volgende rapporten aanbieden1, die zijn opgesteld door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) of in zijn opdracht tot stand zijn gekomen:

  • de kwartaalrapportage van de NCG over de periode juli–september 2017;

  • het rapport «Woningmarktontwikkelingen rondom het Groningenveld Q3 2017» door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS);

  • het rapport «Audit CVW – een nulmeting» door KPMG.

Kwartaalrapportage

Uit de kwartaalrapportage van de NCG komt naar voren dat wordt gewerkt aan de totstandkoming van een nieuw schadeprotocol. Het nieuwe schadeprotocol is er echter nog niet. De NCG geeft aan dat er sinds het stopzetten van de afhandeling van schade volgens het bestaande protocol, op 31 maart 2017, 3.020 nieuwe meldingen zijn binnengekomen. Deze bewoners wachten nog steeds op afhandeling van hun schade. Om toch voortgang te kunnen boeken, worden deze schades nu opgenomen conform een door de TU Delft ontwikkelde methodiek. De beoordeling van de schaderapporten zal starten nadat een nieuw protocol in werking is getreden.

Ten aanzien van de inspectie- en versterkingsaanpak bevestigt deze kwartaalrapportage het beeld dat de Minister van Economische Zaken schetste bij de aanbieding van de vorige kwartaalrapportage aan uw Kamer op 19 september 2017 (Kamerstuk 33 529, nr. 383). Zowel de doorvertaling van de resultaten van inspecties en doorrekeningen naar concrete versterkingsadviezen, als de uitvoering van het inspectieprogramma gaan nog niet snel genoeg. De NCG geeft aan dat een inhaalactie is gestart om in 2017 nog zoveel mogelijk inspecties te kunnen realiseren. Ook is de NCG gestart met het informeren van bewoners over de voor hun woning voorgestelde versterkingsmaatregelen.

Woningmarktontwikkelingen rondom het Groningenveld

Het CBS doet op verzoek van de NCG onderzoek naar de ontwikkeling van de woningmarkt rondom het Groningenveld en publiceert de bevindingen hiervan twee keer per jaar. Het CBS constateert dat de woningmarkt zich sinds de aardbeving bij Huizinge in 2012 minder gunstig ontwikkeld heeft dan de woningmarkt in een voor het onderzoek gehanteerd referentiegebied: daar waar sprake is van een gemiddelde tot hoge schade-intensiteit begint het herstel over het algemeen later en gaat het minder snel. Wel gaat het beter met de verkoopbaarheid van woningen in het aardbevingsgebied. Dit is in lijn met het aantrekken van de woningmarkt in de rest van Nederland.

Audit CVW- een nulmeting

In september 2016 heeft de NCG opdracht gegeven aan KPMG onderzoek te doen naar het CVW. Het rapport gaat in op de inrichting van het CVW en de wijze waarop invulling wordt gegeven aan procesafspraken op het gebied van schade en versterken – de daadwerkelijke uitvoering van de schadeafhandeling en het versterkingsproces valt buiten de scope van dit onderzoek.

Het KPMG-rapport beschrijft het CVW als een organisatie in transitie en stelt dat hoewel ten tijde van het onderzoek processen toereikend zijn ingericht, belangrijke verbeteringen mogelijk zijn. Daarbij onderstreept het de urgentie van het op orde krijgen van de organisatie voor de uitvoering van de omvangrijke versterkingsopgave. Er wordt aanbevolen op korte termijn het contract tussen NAM en CVW te herzien, zodra structurele afspraken zijn gemaakt over het op afstand plaatsen van NAM. Deze lijn is ingezet: sinds 31 maart 2017 is NAM niet meer betrokken bij de beoordeling van schades en wordt gewerkt aan een nieuw schadeprotocol.

Meerjarenprogramma

Tevens informeer ik u hierbij dat de NCG van plan is binnenkort een concept van zijn Meerjarenprogramma 2018–2022, «Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen» te publiceren. De NCG zal dit document in overleg met maatschappelijke organisaties, de betrokken gemeenten, de provincie Groningen en het Rijk moeten afronden. Te zijner tijd zal het Meerjarenprogramma door mij aan uw Kamer worden aangeboden.

Tot slot

De bevindingen in de rapporten bevestigen dat het met de schadeafhandeling en de versterking niet snel genoeg gaat. In het regeerakkoord zijn stappen aangekondigd om de schadeafhandeling en versterking verder te brengen. Ik treed hierover op de kortst mogelijke termijn in overleg met de regio.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven