33 529 Gaswinning

Nr. 354 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 juni 2017

In de regeling van werkzaamheden van 20 juni jl. heeft uw Kamer verzocht om een brief over de uitspraken die de Minister-President op 16 juni jl. heeft gedaan tijdens zijn bezoek aan Groningen (Handelingen II 2016/17, nr. 89, Regeling van werkzaamheden). Met deze brief kom ik, mede namens de Minister-President, tegemoet aan dat verzoek.

Op 16 juni jl. heeft de Minister-President een bezoek gebracht aan Groningen om in gesprek te gaan over de gevolgen van de gaswinning. Hij heeft daar met verschillende partijen gesproken. Hij heeft uitgesproken dat tempo gemaakt moet worden met schadeherstel en versterking en dat NAM uit het proces van schadeafhandeling zal worden gehaald. Hieronder worden zijn uitspraken geduid in samenhang met de lijn die door mij in de regio wordt uitgedragen.

Op 31 maart 2017 heeft NCG laten weten dat NAM verder op afstand wordt geplaatst. Belangrijk onderdeel hiervan is een nieuw schadeprotocol, dat er volgens planning op 1 juli 2017 moet zijn. Samen met gemeenten, provincie Groningen, maatschappelijke partijen en het Rijk werkt de NCG aan dit protocol in een open proces. Het Rijk is positief over dit overleg en stelt zich constructief op. De gesprekken gaan onder andere over de rol van de staat en de rol van NAM bij de schadeafhandeling. In dat kader ligt de optie van een schadefonds op tafel. Het kabinet begrijpt deze wens en bestudeert die. Naast de afhandeling van schade is het van belang dat er tempo wordt gemaakt met de versterking. Dit gebeurt ook, vorig jaar hebben er 1500 inspecties plaatsgevonden, dit jaar staan er 5000 ingepland. De inzet is om dit jaar nog te starten met de uitrol van de gebiedsgerichte aanpak op 1 oktober.

Het kabinet heeft zich op het standpunt gesteld dat er snel een concreet schadeprotocol moet komen waarmee geregeld wordt dat de afhandeling van schade op afstand wordt geplaatst van NAM (Kamerstuk 33 529, nr. 330). Dat nieuwe schadeprotocol is bedoeld om het tempo van de schadeafhandeling te verhogen, de begeleiding van bewoners te verbeteren, de schadeafhandeling in onafhankelijke handen te leggen en NAM buiten beeld te brengen, zonder iets af te doen aan diens aansprakelijkheid. Met een nieuw schadeprotocol krijgen de Groningers een snelle, eenvoudige en onafhankelijke afhandeling van hun schade. Daarom richt het Rijk zich erop met de regio op constructieve wijze verder te praten over het bedoelde schadeprotocol, waarbij het belangrijk is om tempo te houden. Daarbij mag een zorgvuldig proces niet verloren gaan. Voor het laten slagen van een nieuw schadeprotocol is draagvlak van alle partijen essentieel.

De uitspraken die de Minister-President heeft gedaan afgelopen vrijdag tijdens zijn bezoek in Groningen zijn in lijn met de bovengenoemde uitgangspunten.

De snelheid bij schadeherstel en versterking, waar de Minister-President in zijn uitspraken aan refereert, is ook in mijn ogen van belang.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven