33 529 Gaswinning

Nr. 319 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 december 2016

Zoals is vastgelegd in het Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen 2016–2020 (MJP)1 wordt onder regie van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een inspectie- en engineeringprogramma uitgevoerd van gebouwen in het gebied waar beweging van de bodem door gaswinning aan de orde is. De eerste ronde heeft betrekking op 1.450 gebouwen in de kern van dit gebied. Hierbij informeer ik uw Kamer over de eerste resultaten van de inspecties.

Ten aanzien van de te hanteren veiligheidsnorm heb ik eerder aangegeven dat het veiligheidsniveau van de inwoners van Groningen hetzelfde moet zijn als dat van mensen elders in Nederland. Voor gebouwen betekent dit concreet dat zij versterkt moeten worden indien zij niet voldoen aan de geldende veiligheidsnorm. Op basis van de Nationale Praktijk Richtlijn 9998–2015 (NPR) wordt een sterkteberekening uitgevoerd waaruit blijkt of een gebouw voldoet aan die norm. Als dit niet het geval is wordt tevens een versterkingsadvies gegeven met de uit te voeren maatregelen.

Omdat de beschikbare inspectie- en rekencapaciteit beperkt is, heeft de NCG in het MJP een gefaseerde aanpak uitgewerkt. In maart 2016 is gestart met de eerste ronde van het een inspectie- en engineeringprogramma. Dit betreft 1.450 gebouwen in de als prioritair aangewezen gebieden. Op basis van de nu beschikbare resultaten is van ongeveer 500 woningen bekend dat ze versterkt moeten worden. Hieronder zijn uiteenlopende woningtypes, zoals rijtjeswoningen en twee-onder-één-kapwoningen. Daarnaast zijn berekeningen beschikbaar van een aantal vrijstaande woningen. Deze woningen zijn geografisch verspreid binnen de kern van het gebied. Voor het resterende deel van de huizen en gebouwen in dit gebied geldt dat nog geen definitieve uitspraken kunnen worden gedaan. Gezien de spreiding van de beschikbare rapporten, zowel geografisch als over verschillende gebouwtypes, is de verwachting dat zal blijken dat nagenoeg alle 1.450 gebouwen uit de eerste ronde moeten worden versterkt.

Alle bewoners wiens huis deel uitmaakt van de eerste ronde van het inspectie- en engineeringprogramma hebben van de NCG bericht ontvangen over hun specifieke situatie. De uitkomsten zullen worden besproken met de bewoners. Dan zal tevens aan de orde zijn of de betreffende bewoner aanvullende wensen heeft die kunnen worden gekoppeld aan de uitvoering van de versterkingsmaatregelen. Ook wordt met de betrokken gemeente of corporatie gekeken of een koppeling kan worden gemaakt met reeds geplande activiteiten in wijken of dorpen. Als over dit geheel overeenstemming is bereikt met de bewoner/eigenaar, kan worden gestart met de uitvoering. De NCG heeft de openingstijden van de versterkingspunten in de gebieden waar deze huizen staan verruimd, zodat vragen van alle inwoners van het gebied kunnen worden beantwoord.

De NCG heeft zich over de opgeleverde rapportages laten adviseren door een externe validatiecommissie van onafhankelijk deskundigen. Daarnaast is de NEN-commissie gevraagd om te beoordelen of de NPR is toegepast in lijn met de wijze waarop deze door de NEN is ontworpen. Deze inzichten zullen worden gebruikt om waar nodig verfijning aan te brengen in de wijze waarop in de volgende ronde inspecties worden uitgevoerd en berekeningen vanuit de NPR worden toegepast. Beantwoording van de vragen aan de NEN-commissie kan voorts leiden tot een herziening van de NPR. In de actualisatie van het MJP, die uw Kamer eind dit jaar zal ontvangen, zal nader worden ingegaan op het vervolg van het inspectie- en engineeringprogramma.

Met het bekend worden van de eerste inspectieresultaten is een nieuwe fase aangebroken in de versterkingsopgave. De nu gevolgde aanpak leidt stapsgewijs tot meer duidelijkheid over de vraag die onder veel inwoners leeft: of hun huis net zo veilig is als elders in Nederland en als dit niet het geval is, wat gedaan moet worden om dit veiligheidsniveau wel te bereiken. De veiligheid van de Groningers in hun eigen huis staat in de aanpak van de NCG voorop en de bewoner staat daarbij centraal. Daarom zal aan de keukentafel van iedere bewoner/eigenaar uiteindelijk moeten blijken hoe en wanneer hun woning zal worden versterkt. Daar waar tijdens de inspectie acuut onveilige situaties zijn aangetroffen, zijn onmiddellijk maatregelen getroffen.

Na alle noodzakelijke voorbereidende werkzaamheden is nu de daadwerkelijke versterkingsoperatie met kracht ter hand genomen. Samen met de Nationaal Coördinator Groningen span ik mij ervoor in dat de versterkingsoperatie zorgvuldig en voortvarend wordt uitgevoerd.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Bijlage bij Kamerstuk 33 529, nr. 212.

Naar boven