33 529 Gaswinning

29 023 Voorzienings- en leveringszekerheid energie

Nr. 1214 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 februari 2024

Hierbij stuur ik u de Winter Briefing van de Task Force Monitoring L-gas Market Conversion die de ombouw van de laagcalorische gasmarkt in het buitenland (België, Duitsland en Frankrijk) monitort en waarover uw Kamer sinds 2019 twee keer per jaar wordt geïnformeerd.

De kernboodschap van deze Winter Briefing is dat deze ombouw op schema is en zorgt voor een significante afname van de vraag naar laagcalorisch gas. Afgelopen gasjaar, 2022–2023, zijn er 1,047 miljoen aansluitingen omgebouwd wat het hoogste niveau tot nu toe is. Dit gasjaar, 2023–2024 is de verwachting dat dit aantal zelfs overschreden wordt met een ombouwgrootte van 1,1 miljoen aansluitingen. Het afgelopen gasjaar, 2022–2023, werd er in de gehele L-gasmarkt 23 procent minder laagcalorisch gas afgenomen dan het voorgaande gasjaar, 2021–2022. Deze afname komt voor ruwweg de helft door de hogere prijzen, het relatief zachte weer en vraagvermindering, en is voor de andere helft te danken aan de inspanningen van België, Duitsland en Frankrijk in de ombouw van L-gasafnemers.

Deze afname van de L-gasconsumptie is cruciaal voor het sluiten van het Groningenveld. Het beëindigen van de gaswinning uit het Groningenveld is noodzakelijk voor de brede veiligheid van de bewoners van het aardbevingsgebied. Er komt op de lange termijn alleen een einde aan de bevingen als de winning stopt. Het wetsvoorstel om het Groningenveld uiterlijk per 1 oktober van dit jaar definitief en onomkeerbaar te sluiten is op dit moment in behandeling bij uw Kamer.

In verband met de definitieve sluiting van het Groningenveld zal de volgende briefing, die dit najaar wordt uitgebracht, de laatste zijn. Ik zal daarin met meer diepgang ingaan op de reeds uitgevoerde ombouw in binnen- en buitenland en de nog geplande ombouw in de komende jaren.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven