33 529 Gaswinning

Nr. 1205 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 20 december 2023.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 13 februari 2024.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 14 februari 2024 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2023

Met deze brief bied ik een verlenging van de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld (hierna: Waardevermeerderingsregeling) aan. De Waardevermeerderingsregeling is een subsidieregeling voor bewoners in het aardbevingsgebied die schade hebben gehad waarmee zij subsidie tot maximaal € 4.000 voor verduurzamingsmaatregelen kunnen aanvragen. De huidige regeling loopt af op 1 februari 2024.

Op 24 oktober jl. heeft uw Kamer zowel een motie (Kamerstuk 33 529, nr. 1180) als een amendement (Kamerstuk 36 410 XIII, nr. 25) aangenomen over de Waardevermeerderingsregeling. Met de motie wordt de regering opgeroepen om de Waardevermeerderingsregeling te verlengen tot 1 februari 2025 én nieuwe doelgroepen toe te voegen («ondernemers, kerken en andere maatschappelijke instellingen»). Met het amendement is beoogd € 104 mln budget hiervoor vrij te maken.

Op het begrotingsartikel (artikel 41) dat door het amendement wordt aangemerkt als dekking staat echter geen budget. Hierdoor is een tekort van € 104 mln op de EZK-begroting ontstaan. Het kabinet heeft besloten de regeling tot 1 februari 2025 in ongewijzigde vorm te verlengen en dit voor het grootste deel te dekken vanuit de resterende onderuitputting op de regeling, aangevuld met nog niet bestemde PEGA middelen, nog niet bestemde loon- en prijsbijstelling, en het werk- en onderzoeksbudget op art. 5. De budgettaire verwerking hiervan vindt plaats in de eerste suppletoire begroting, die gelijktijdig met de Voorjaarsnota aan de Kamer zal worden aangeboden.

Het toevoegen van de aanvullende doelgroepen vergt nadere uitwerking en is op deze korte termijn niet uitvoerbaar. In de voorjaarsbesluitvorming 2024 zal het kabinet vervolgens bezien of/op welke wijze het toevoegen van de nieuwe doelgroepen gedekt kan worden. Daarbij is nog de vraag in hoeverre de door uw Kamer verlangde dekking van € 104 mln volledig benodigd is.

Een wijziging van de vervaldatum van de Waardevermeerderingsregeling moet op grond van artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016 ten minste 30 dagen vóór vaststelling aan uw Kamer worden aangeboden. Daarbij gaat het om 30 dagen buiten de recesperiodes. Ik wil u in dit geval verzoeken om in afwijking van artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet, binnen 30 dagen, uiterlijk op 26 januari 2024 uitsluitsel te geven over uw standpunten over deze verlenging. Daarmee wil ik voorkomen dat de Waardevermeerderingsregeling per 1 februari 2024 vervalt.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven