33 529 Gaswinning

Nr. 1176 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 september 2023

Het Groningenveld gaat definitief dicht, zestig jaar na de start van de gaswinning.

Vaststellingsbesluit gaswinning 2023–2024

Op 23 juni heb ik u geïnformeerd over mijn voorgenomen besluit over de gaswinning in 2023–20241. Het ontwerpbesluit is verder uitgewerkt. Bovendien is er een test uitgevoerd waarbij een gaswinningslocatie vanuit stilstand weer is opgestart. Het kabinet heeft besloten dat er komend gasjaar geen gas gewonnen wordt. Slechts in bepaalde zeer uitzonderlijke situaties, is het mogelijk om beperkt gas te winnen maar het uitgangspunt is nul winning. Het gaat dan om het tijdelijk opregelen tot waakvlamniveau als zeer strenge kou aanstaande is, zodat snel gereageerd kan worden als in die omstandigheden belangrijke productiemiddelen uitvallen. Deze voorwaarden staan beschreven in het vaststellingsbesluit (zie bijgevoegd).

Het beëindigen van de gaswinning is noodzakelijk voor de brede veiligheid van de bewoners van het aardbevingsgebied. Er komt op de lange termijn alleen een einde aan de bevingen als de winning stopt. Het kabinet moet echter ook rekening houden met de veiligheid van beschermde afnemers van gas, zoals huishoudens. Dit betekent dat het in het komende gasjaar nog niet mogelijk is om de gasputten definitief en onherroepelijk te sluiten.

Wetsvoorstel beëindiging gaswinning Groningenveld

De inwoners van Groningen verdienen duidelijkheid. Het kabinet heeft de belofte gedaan om uiterlijk in 2024 de gaswinning definitief te beëindigen. Om die reden is de ministerraad akkoord gegaan met een wetsvoorstel waarmee de Gaswet en de Mijnbouwwet worden gewijzigd. Dit voorstel legt de definitieve en onomkeerbare sluiting van het Groningenveld per 1 oktober 2024 wettelijk vast. Gaswinning uit het Groningenveld is daarna niet meer mogelijk. Bepalingen die zien op de gaswinning uit het Groningenveld vervallen en er wordt geregeld dat de veiligheid ook na beëindiging van de gaswinning zorgvuldig wordt gemonitord. Dit wetsvoorstel wordt voor eind september aan uw Kamer aangeboden.

Na komende winter kunnen we de resterende risico’s inschatten voor de winter van 2024–2025 wanneer het Groningenveld gaat sluiten. Daarnaast zal er de komende maanden verder samen met onder andere GTS doorgedacht worden over mogelijke mitigerende maatregelen. Met deze ingrediënten wordt in maart/april 2024 duidelijk hoe groot het restrisico voor de winter van 2024–2025 nog is en hoe daar naar te handelen in aanloop naar de sluiting van het Groningenveld op 1 oktober 2024. Uw Kamer wordt hierover in april 2024 per brief geïnformeerd.

Het kabinet acht het noodzakelijk om nu duidelijkheid te geven aan Groningen en accepteert dan ook eventuele restrisico’s. Alleen zo kan daadwerkelijk worden gewerkt aan het herstel van vertrouwen, veiligheid en leefbaarheid.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Kamerstuk 33 529, nr. 1152.

Naar boven