33 529 Gaswinning

Nr. 1146 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juni 2023

Hierbij ontvangt u, conform mijn toezegging tijdens het Commissiedebat op 1 februari 2023 aan Kamerleden Kops en Mulder (Kamerstuk 33 529, nr. 1120), het rapport van de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over de beoordeling Meerjarenversterkingsplan 2023 van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), met mijn reactie.

SodM-rapport: Beoordeling Meerjaren Versterkingsplan 2023 (MJVP)

SodM benoemt in haar analyse drie belangrijke punten: 1) de afronding van de versterkingsoperatie in 2028, 2) de afronding van de opnames en beoordelingen en 3) de doorlichting van de processen van de versterkingsoperatie.

Voor het eerste punt, de afronding van de versterkingsoperatie in 2028, concludeert SodM dat de versterking in 2028 alleen kan worden afgerond als NCG de geplande versnelling van de versterking in 2024, 2025 en 2026 weet te realiseren.

Voor het tweede punt, de afronding van de opnames en beoordelingen, concludeert SodM dat volgens het beoordeelde MJVP de beoordelingen van gebouwen doorlopen in 2024, omdat de gegevens onvoldoende actueel zijn. NCG geeft aan dat alle eigenaren en bewoners die in de scope van NCG zitten, met uitzondering van een aantal complexe agrarische bedrijven en bewoners die de herbeoordeling na de zomer van 2023 aanvragen, in 2023 duidelijkheid krijgen of hun adres versterkt zal gaan worden. Dit gaat NCG doen door fors in te zetten op de praktijkaanpak. In de praktijkaanpak wordt het gehele proces van de versterking door één partij uitgevoerd. Deze aanpak ontlast de NCG organisatie en de totale doorlooptijd van deze projecten wordt hierdoor relatief kort. Deze inzet van de praktijkaanpak was nog niet opgenomen in het door SodM beoordeelde MJVP.

Voor het derde punt, de doorlichting van de processen van de versterkingsoperatie, concludeert SodM dat dit een positieve ontwikkeling is ten einde verbeteringen door te voeren die leiden tot verhoogde effectiviteit en efficiëntie in de versterkingsoperatie. Deze doorlichting is onderdeel van het verbeterprogramma van NCG.

Appreciatie

De versterkingsoperatie moet zo snel als mogelijk worden afgerond, zodat Groningers net zo veilig kunnen wonen in hun huis als ieder ander in Nederland. Om dit doel te behalen is een goed functionerend MJVP van NCG essentieel. Ik onderschrijf dan ook de conclusies en adviezen van het SodM om het gebruik van het MJVP te verbeteren en de efficiëntie van de processen van de versterkingsoperatie te verhogen. Ik zal NCG vragen om de adviezen te implemeteren.

Ook onderschrijf ik dat er alles aan gedaan moet worden om de versterking in 2028 af te ronden. Bovenop bestaande maatregelen – zoals de praktijkaanpak en het verbeterprogramma van NCG die hun vruchten afwerpen – zal het maatregelenpakket uit «Nij Begun» (Kamerstuk 35 561, nrs. 5 t/m 11) hierbij ook ondersteunend zijn. Dit maatregelenpakket is niet alleen gericht op versnelling, maar ook op wijkontwikkeling, leefbaarheid, verduurzaming en ruimtelijke kwaliteit, hetgeen de bewoner ook ten goede komt. Na het uitwerken van de maatregelen uit «Nij Begun» zal NCG deze, voor zover van belang, opnemen in het MJVP en zullen eventuele effecten daarvan op de planning inzichtelijk worden. Ik zal uw Kamer informeren over de opgenomen maatregelen bij iedere actualisatie van het MJVP. De eerstvolgende actualisatie van het MJVP is voorzien in Q4 2023.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven