33 529 Gaswinning

Nr. 1136 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 maart 2023

Vandaag is er media aandacht1 geweest voor het feit dat NCG meer tijd nodig heeft voor het nemen van beslissingen op bezwaren met betrekking tot de uitvoering van de versterking. In plaats van de reguliere beslistermijn van 12 weken staat in het artikel dat voor ongeveer 200 (al langer lopende) bezwaren rekening zou moeten worden gehouden met een termijn van zeven maanden. Dit mede door een tekort aan juristen.

Het is zeer ongewenst dat mensen juist kort na het verschijnen van het enquête-rapport over de Groningse gaswinning worden teleurgesteld over het trage verloop van hun bezwaar. De NCG heeft mij verzekerd dat dit in de toekomst wordt voorkomen. Ik vind het ongewenst dat bewoners zo lang op een uitspraak naar aanleiding van hun bezwaar moeten wachten. Bewoners mogen geen last hebben van het feit dat het NCG niet lukt om binnen de wettelijke termijn op hun bezwaar te reageren. NCG is reeds begonnen met een versnellingsactie. Ik heb van de NCG begrepen dat ongeveer de helft van deze bezwaarmakers de komende twee weken een formele beslissing op hun bezwaar zullen ontvangen. Daarmee komt er voor hen nu spoedig duidelijkheid.

Daarnaast heb ik NCG opdracht gegeven om per direct maatregelen te nemen en alle overige circa 100 (lopende) bezwaren binnen de wettelijke termijn van 12 weken af te handelen. De betreffende interne processen worden verkort, onder meer door de inhuur van extra juristen. Voor die bezwaarmakers waarvan de bezwaartermijn van 12 weken niet wordt gehaald, heb ik NCG inmiddels opdracht gegeven om in het voordeel van betreffende eigenaren te handelen. Dit is in lijn met de opdracht die de NCG heeft om zaken te versnellen. NCG heeft aangegeven dat deze 100 resterende bezwaarmakers zullen worden benaderd voor een persoonlijk gesprek om verder uitleg te geven.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Artikel RTV-Noord «Niet drie, maar zeven maanden wachten op de NCG: «Meer juristen nodig»», 20 maart 2023.

Naar boven