33 529 Gaswinning

Nr. 1114 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 januari 2023

In deze brief informeer ik u over het voortzetten van de Commissie Bijzondere Situaties (CBS). Op 29 juni jl. heb ik u ingelicht (Kamerstuk 33 529, nr. 1037) dat het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen de CBS heeft geëvalueerd. Het onderzoek geeft aan dat het werk van de CBS zeer wordt gewaardeerd in de regio. Uit de evaluatie komt tevens naar voren dat een dergelijk vangnet meerwaarde heeft en de komende jaren nodig zal blijven. Onderzoekers geven daarbij het advies om de zichtbaarheid van de CBS te vergroten en te kijken naar de verhouding tussen het Interventieteam Vastgelopen Situaties (IVS) en de CBS.

Sinds 2014 is de CBS een solide vangnet voor gedupeerde Groningers die ernstig lijden onder schade en/of versterken als gevolg van gaswinning. Door de inzet van de commissie zijn meer dan 300 uiterst complexe zaken afgerond en heeft de CBS gedupeerde bewoners weer toekomstperspectief kunnen bieden. Dat is een bijzondere prestatie en daar ben ik de commissie zeer erkentelijk voor.

De CBS heeft in een reactie op de evaluatie mij een brief geschreven waarin de leden van de commissie aangeven hun betrokkenheid voort te willen zetten. Daarnaast wil de commissie tegemoet komen aan de aanbevelingen uit het onderzoek en toont zij tevens de bereidheid om haar takenpakket uit te breiden om zo ook micro- MKB, dit staat voor minder dan 10 werknemers en een jaaromzet van hoogstens 2 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 2 miljoen euro, te kunnen helpen en heeft CBS voorgesteld een bredere aanmeldmogelijkheid voor casussen mogelijk te maken.

In samenspraak met de betrokken partijen heb ik de aanbevelingen uit het evaluatierapport en de wensen van de CBS nader bestudeerd. Mijn conclusie is dat de CBS als onafhankelijk vangnet moet worden gehandhaafd en dat de samenwerking/wisselwerking met het IVS verder zal moeten worden onderzocht. Ik zal de benoeming van de commissieleden hiertoe verlengen. Deze verlenging zal binnenkort in het Staatscourant worden gepubliceerd.

Tenslotte kom ik graag tegemoet aan de voorstellen van de CBS met betrekking tot de uitbreiding van de doelgroep en het verbreden van de aanmeldmogelijkheid. Zo kan micro-MKB ook terecht bij dit vangnet en wordt het toegankelijker voor personen om zich aan te melden. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)heeft mandaat gekregen om, op advies van CBS, besluiten te nemen over de bijzondere situaties. Omdat het bij de uitbreiding naar het micro-MKB gaat om hulp, al dan niet in de vorm van geld, aan ondernemers, dient de uitbreiding te passen binnen de staatssteunregels. Ik zal daarom het mandaat, dat ik IMG hiervoor heb gegeven, met in achtneming van bovenstaande uitbreiden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven