Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2022-2023 | 33529 nr. 1113 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2022-2023 | 33529 nr. 1113 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 25 januari 2023
In het Commissiedebat Mijnbouw/Groningen van 29 september 2022 (Kamerstuk 33 529, nr. 1069) heb ik toegezegd aan de heer Boulakjar (D66) een onderzoek te laten uitvoeren naar alternatieve modellen voor de schadeafhandeling. Daarnaast heeft uw Kamer op 6 december jl. (Kamerstuk 36 200 XIII, nr. 118) de motie van het lid Segers c.s. aangenomen die verzoekt de mogelijkheden voor mediation te onderzoeken1. In navolging hiervan bied ik uw Kamer hierbij het rapport «Onderzoek schadeafhandeling Groningen» aan, dat onderzoeksbureau Rebelgroup op 20 januari 2023 heeft opgeleverd.
Ik ben de onderzoekers zeer erkentelijk voor het rapport, dat binnen een kort tijdsbestek op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen. Rebelgroup heeft onderzoek gedaan op basis van deskresearch en interviews. Rebelgroup heeft meerdere stakeholders (zoals het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging) betrokken en gesproken.
In het rapport doet Rebelgroup aanbevelingen voor stelselmatige en procesmatige aanpassingen. Met deze aanbevelingen kan de afhandeling van schade verbeterd worden, zodat dit op een manier kan plaatsvinden die beter aansluit bij de wensen van bewoners. Een aantal concrete aanbevelingen, zoals het uitbreiden van de vaste vergoeding en een gesprek tussen deskundige en bewoner, beschouw ik als duidelijke en praktische handvatten om het afhandelingsproces te verbeteren.
Over het rapport is contact geweest met het IMG en het IMG heeft aangegeven dat meerdere aanbevelingen aansluiten bij ingezette verbetertrajecten. Een van deze verbetertrajecten betreft het verhogen van de vaste vergoeding. Het IMG heeft op 21 januari jl. bekend gemaakt dat het ook voor Groningers met grotere schade in de kern van het bevingsgebied een vaste vergoeding mogelijk wil maken. Vooral in de randen van het bevingsgebied wordt er gekozen voor de vaste vergoeding omdat schades daar relatief klein zijn. Het IMG wil dit ook in de kern van het bevingsgebied, waar schade vaak groter is, als oplossing bieden. Te denken valt aan een getrapte aanpak waarbij in de meer ernstige schadesituaties het vaste bedrag dat wordt aangeboden dan oploopt tot het dubbele van het huidige vaste bedrag van 5000,– euro. Ook wordt gekeken of er, anders dan nu nog het geval is, vaker dan eenmalig voor een vaste vergoeding kan worden gekozen op een adres. Het IMG werkt dit voornemen verder uit en het streven is nog dit jaar een start te maken. In het voorjaar zal ik uw Kamer verder informeren over de aanpassing van deze regeling.
In de komende maanden zal ik samen met het IMG en in overleg met maatschappelijke vertegenwoordigers de aanbevelingen van Rebel Group verder verkennen en uitwerken. Bij de mogelijke aanpassingen zal met name worden gekeken naar de wenselijkheid voor de inwoners van het aardbevingsgebied en de uitvoerbaarheid door het IMG. De conclusies en aanbevelingen uit het eindrapport van onderzoeksbureau AEF over de Evaluatie Tijdelijke wet Groningen, de op 21 januari jl. gepubliceerde rapportage «Bodem in zicht»2 van het Groninger Gasberaad en ook de motie van het lid Segers c.s. inzake mediation zal ik betrekken bij de uitwerking van de aanbevelingen die ik samen met IMG oppak. Ik streef ernaar uw Kamer in het voorjaar verder te informeren over de opvolging van het rapport van Rebelgroup. In het komende debat op 1 februari ga ik graag met uw Kamer in gesprek over het rapport en de aanbevelingen.
Daarnaast informeer ik uw Kamer met deze brief over de publicatie door het IMG van het inventariserende onderzoek dat ingenieursbureau Sweco in opdracht van het IMG heeft uitgevoerd naar funderingsproblematiek in het aardbevingsgebied.3 Het onderzoek biedt meer inzicht in de relatie tussen constructieve problemen, zoals een verzwakte fundering, en aardbevingsschade. In deze tussenrapportage, die onderdeel is van breder onderzoek op gezamenlijk initiatief van het IMG, de NCG en de regio, geeft Sweco aan in welke situaties verder onderzoek naar en eventueel herstel van funderingen mogelijk wenselijk is. Het ingenieursbureau heeft gekeken naar een substantieel aantal schaderapporten en naar de ernst van de gemelde schades en schat op basis daarvan dat dit voor circa 4% tot 10% van de woningen met schade aan de orde kan zijn.
Mede aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek bereidt het IMG de implementatie van duurzaam herstel zoals volgt uit het amendement Mulder4 verder voor. Ten behoeve daarvan heb ik het IMG, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de betreffende wijziging van de Tijdelijke wet Groningen, mandaat verleend om onder meer te kunnen starten met het werven van aannemers via een aanbestedingsprocedure. Het IMG werkt gelijktijdig de regeling verder uit in gesprek met mijn ministerie, de maatschappelijke organisaties en de regio en met de NCG voor wat betreft samenloop met de versterkingsoperatie.
Het IMG verwacht in de zomer van dit jaar bij de eerste woningen aan de slag te kunnen gaan, startend in de kern van het bevingsgebied, waar de kans op herhaalschade het grootst is.
De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33529-1113.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.