33 529 Gaswinning

Nr. 1107 BRIEF VAN DE ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 december 2022

Hierbij infomeer ik u over de voortgang in het proces van de verplaatsing van het overlaadsstation voor aardgascondensaat te Roodeschool in reactie op de motie van 6 juli 2022 (Kamerstuk 33 529, nr. 1046) van het lid Beckerman en het lid Nijboer.

Noordgastransport (NGT) is houder van de vergunningen en verantwoordelijk voor de verlading van het aardgascondensaat. NGT dient te voldoen aan de voorschriften en voorwaarden van de vergunning.

Als NGT niet voldoet aan de voorschriften en voorwaarden voor verlading van aardgascondensaat zijn deze activiteiten niet toegestaan. Het is aan NGT zelf om te bepalen of deze activiteiten op een andere locatie worden voortgezet.

In overleg met NGT is de overslag van aardgascondensaat voor een periode van minimaal twee jaar verplaatst van Roodeschool naar een andere locatie van NGT te Uithuizen. Ik heb hiertoe de vergunning van NGT aangepast. Op de locatie Roodeschool wordt de komende twee jaar daarom geen aardgascondensaat overgeslagen. Omdat er nu geen activiteiten in Roodeschool zijn kan er in Roodeschool ook geen sprake zijn van het overtreden van vergunningvoorschriften.

Gedurende de komende twee jaar zal NGT alternatieven voor de overslag van het condensaat uitwerken en realiseren. NGT verwacht begin 2023 duidelijkheid te hebben over het beste alternatief. De vergunning voor de locatie Roodeschool zal door mij worden ingetrokken als er een definitief alternatief is gerealiseerd.

Afhankelijk van het gekozen alternatief zal duidelijk zijn welke kosten hier aan zijn verbonden. Er wordt ook nadrukkelijk door NGT gekeken naar alternatieven die binnen de bestaande bedrijfsvoering van NGT passen. De kosten voor deze alternatieven draagt NGT zelf. Als deze alternatieven veilig en vergunbaar zijn hebben deze alternatieven de voorkeur.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven