33 529 Gaswinning

Nr. 1104 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2022

Vandaag heeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) bijgevoegd tussenadvies gepubliceerd. Dit gaat over het zesjaarlijkse onderzoek dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) conform de vergunningvereisten moet uitvoeren. Op verzoek van uw Kamer is dit onderzoek vervroegd.

Voordat de afvalwaterinjecties werden stilgelegd, injecteerde de NAM in Twente productiewater dat afkomstig is van olieproductie in Schoonebeek. Het onderzoek van de NAM laat elke zes jaar zien of dit technisch gezien nog steeds de best beschikbare verwijderingsmethode is. Zoals bekend is het mijn nadrukkelijke bedoeling dat de afvalwaterinjecties in Twente niet zullen herstarten.

Ik heb op verzoek van uw Kamer het SodM en het onafhankelijke kennisinstituut Deltares om advies gevraagd. Het advies van Deltares is reeds gepubliceerd op de website van de rijksoverheid1. SodM concludeert dat het onderzoek van de NAM op dit moment onvoldoende is onderbouwd en uitgewerkt. Daarom kunnen de alternatieven voor de verwerking van productiewater nog niet goed worden beoordeeld. SodM vraagt de NAM om uiterlijk op 1 maart 2023 het onderzoek aan te vullen.

Deze alternatieven zijn belangrijk, omdat ik in opdracht van uw Kamer werk aan een schoner verwerkingsproces in Drenthe. Dit tussenadvies van SodM past binnen het proces dat we nu samen met de NAM en de regio doorlopen en verandert niets aan mijn aanpak. Deze goed onderbouwde alternatieven dragen bij aan een zorgvuldig proces in en met Drenthe.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven