33 529 Gaswinning

Nr. 1103 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 december 2022

Vandaag ontving ik een brief van Gasunie Transportservices (hierna: GTS) dat de stikstofinstallatie in Zuidbroek wederom vertraagd is met één maand. Dat betekent dat de eerste eenheid in productie gaat per 14 februari 2023 en de andere twee eenheden per 1 maart 2023. De brief van GTS is toegevoegd als bijlage.

Volgens GTS heeft de vertraging geen impact op de Groninger gaswinning en is het voldoende om op het waakvlamniveau te blijven produceren.

Naar aanleiding van deze informatie ben ik wederom zeer teleurgesteld in de partijen betrokken bij de bouw van de stikstofinstallatie. Deze onprofessionele werkwijze van de betrokken partijen is niet acceptabel. Ik wil dat de geschillen tussen de drie partijen worden opgelost en heb daarom opnieuw de drie betrokken partijen (GTS als opdrachtgever, de hoofdaannemer en onderaannemer) komende week bij mij ontboden.

De voltooiing van de bouw van de stikstofinstallatie heeft voor mij zeer hoge prioriteit. Ik zet immers alles op alles om het Groningenveld in 2023 of uiterlijk 2024 definitief te sluiten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven