33 529 Gaswinning

Nr. 1042 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2022

Uw Kamer is eerder geïnformeerd over het voorstel van Shell en ExxonMobil om te proberen te komen tot «finale afspraken» over het Akkoord op Hoofdlijnen (AoH). Zoals aan uw Kamer gemeld tijdens het Commissiedebat op 30 maart jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1005) en de brief van 17 mei jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1026) ben ik bereid te luisteren naar een aanbod van de oliemaatschappijen. Op 16 juni jl. heeft een startgesprek plaatsgevonden. De komende weken wordt verkend of er voldoende basis en vertrouwen is om tot verdere gesprekken over te gaan met Shell en ExxonMobil. In deze verkenning behoud ik mij alle rechten voor en maak ik geen afspraken.

Zodra ik deze verkenning heb uitgevoerd, zal ik uw Kamer over de uitkomst hiervan en eventuele vervolgstappen informeren, indien nodig vertrouwelijk.

Hierbij wil ik ook benadrukken dat ik de motie van de leden Boulakjar en Van Wijngaarden (Kamerstuk 33 529, nr. 972), waarbij het kabinet wordt opgeroepen geen onomkeerbare stappen te zetten, zal uitvoeren.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven