33 529 Gaswinning

Nr. 1027 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 mei 2022

Op 30 maart jl. heb ik een brief ontvangen van UNESCO met een beoordeling door IUCN1 van de informatie die de Nederlandse regering per brief van 20 januari 20222 met UNESCO heeft gedeeld in relatie tot het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Hierbij gaat IUCN met name in op de voorgenomen gaswinning Ternaard. Zoals ik heb toegezegd aan uw Kamer tijdens het Tweeminutendebat Wadden van 15 maart jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 60, item 34) stuur ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris Mijnbouw, een afschrift van de brief van UNESCO toe en de reactie die de ambassadeur bij de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij UNESCO namens de Nederlandse regering aan UNESCO heeft gestuurd3. Daarmee is voldaan aan de motie van de leden Wassenberg en Van Raan (beide PvdD) over geen onomkeerbare stappen zetten totdat het advies van IUCN met de Tweede Kamer is gedeeld (Kamerstuk 29 684, nr. 225).

In de reactiebrief aan UNESCO wordt inhoudelijk ingegaan op de zorgpunten die worden geuit in de beoordeling van IUCN. Ook wordt toegezegd nog aanvullende informatie te delen. De Staatssecretaris Mijnbouw en ik zullen de ontvangen zorgpunten van IUCN betrekken bij het nemen van de definitieve besluiten ten aanzien van de voorgenomen gaswinning Ternaard. Dat is voorzien na de zomervakantie. Partijen hebben na publicatie van het besluit zes weken de gelegenheid om in beroep te gaan. Deze beroepstermijn start de dag na de bekendmaking en de terinzagelegging van de definitieve besluiten.

UNESCO en IUCN geven aan het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee te willen agenderen op de 45ste sessie van het UNESCO Werelderfgoedcomité. Deze bijeenkomst zou eind juni van dit jaar plaatsvinden in Kazan (Rusland), maar zal naar een nog te bepalen datum worden verschoven. Vooruitlopend hierop heb ik met bijgevoegde brief gereageerd richting UNESCO.

De Minister voor Natuur en Stikstof, C. van der Wal-Zeggelink


X Noot
1

International Union for the Conservation of Nature, adviseur van UNESCO voor natuurlijke werelderfgoederen

X Noot
2

Bijlage bij Aanhangsel Handelingen II 2021/22, nr. 1416

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven