33 529 Gaswinning

Nr. 1023 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 mei 2022

In het Commissiedebat Mijnbouw/Groningen op 30 maart jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1005) heb ik toegezegd uw Kamer nader te informeren over de aanpak voor de tegemoetkoming voor bewoners die een lagere schadevergoeding voor waardedaling hebben ontvangen van de NAM, dan nu zou zijn toegekend door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Mijn ambtsvoorganger heeft op 19 november 2021 aan uw Kamer gemeld dat voor deze regeling eenmalig 25 miljoen euro is vrijgemaakt (Kamerstuk 33 529, nr. 914).

Naar aanleiding van de nader gewijzigde motie van het lid Beckerman (Kamerstuk 33 529, nr. 980), die het kabinet verzoekt de Kamer een plan van aanpak te sturen waarin wordt aangegeven wanneer bewoners deze compensatie kunnen verwachten, heb ik uw Kamer op 14 maart jl. geïnformeerd over de stappen die in dit verband gezet worden (Kamerstuk 33 529, nr. 993). Daarbij heb ik aangegeven dat alles erop gericht is het IMG zo snel mogelijk na de zomer te laten starten met het uitkeren van compensatie aan deze bewoners.

Aanpak voor het mogelijk maken van de herbeoordeling van waardedaling

Zowel het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) als het IMG moet stappen zetten om de herbeoordeling van waardedaling door het IMG mogelijk te maken. Hierbij licht ik deze stappen en voortgang hierop toe.

  • Het IMG bereidt de uitvoering van deze regeling momenteel voor. De individuele herbeoordeling zal gedaan worden op basis van de werkwijze die het IMG nu hanteert voor schade door waardedaling. De procedure wordt zo eenvoudig mogelijk gemaakt en zal naar verwachting een korte doorlooptijd kennen, vergelijkbaar met de bestaande waardedalingsregeling.

  • Omdat deze taak een aanvulling is op de bestaande taken van het IMG, is daarnaast een wettelijke grondslag nodig. Deze wettelijke grondslag moet worden gecreëerd via een algemene maatregel van bestuur (AMvB), die door EZK wordt opgesteld en gereed is voor consultatie. Deze procedure zal spoedig starten.

  • Na verwerking van consultatiereacties, de verplichte uitvoeringstoets door het IMG, het advies van het Adviescollege toetsing regeldruk en de wetgevingstoets door het Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt de AMvB voor advisering voorgelegd aan de Raad van State. Deze stappen kennen geen vaste doorlooptijd, maar ik zet mij ervoor in dit traject zo spoedig mogelijk tot een afronding te brengen.

De verschillen tussen de schadevergoeding volgens de Waarderegeling van de NAM en de Waardedalingsregeling van het IMG kunnen in individuele gevallen fors zijn. Het is dan ook wenselijk dat bewoners deze tegemoetkoming zo snel als mogelijk ontvangen. Ik heb vertrouwen in een voorspoedig verloop van de hierboven toegelichte noodzakelijke stappen, en verwacht daarmee dat het IMG zo spoedig mogelijk na de zomer van start kan gaan met het uitkeren van de compensatie.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven