33 529 Gaswinning

Nr. 1021 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 mei 2022

Eigenaren in het aardbevingsgebied die nog geen aanvraag hebben kunnen indienen voor de woningverbeteringssubsidie, kunnen vanaf 6 juli 2022 een aanvraag doen. In januari jl. heb ik hiervoor € 250 miljoen extra beschikbaar gesteld (Kamerstuk 33 529, nr. 946). De woningverbeteringssubsidie is bedoeld voor het verduurzamen en verbeteren van de woningen. Het samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat deze aanvraagronde goed voorbereid. Uitgangspunt is dat Groningers in alle rust een subsidieaanvraag kunnen doen zodat ongewenste situaties zoals bij de ronde van januari jl. worden voorkomen.

Destijds leidde zowel het beschikbare budget als de uitvoering van de populaire subsidie tot grote onvrede onder Groningers. Bij de vormgeving van de volgende openstelling zijn nadrukkelijk de ervaringen van de eerdere rondes van de subsidieregeling betrokken en is met de nodige zorgvuldigheid gewerkt bij de voorbereiding. Weliswaar waren de voorbereidingen net voor 1 mei jl. afgerond, maar vond ik het netter de Kamer niet tijdens het reces te informeren. Met deze brief informeer ik uw Kamer nu over de vormgeving van de volgende aanvraagronde en geef daarmee uitvoering aan de motie van het lid Beckerman c.s. (Kamerstuk 33 529, nr. 978).

Vormgeving openstelling

De subsidieregeling wordt vanaf 6 juli 2022 gefaseerd opengesteld. Nu er voor iedereen voldoende budget is, is het voor woningeigenaren niet nodig om zo snel mogelijk hun aanvraag in te dienen. Op voorstel van het SNN wordt de regeling daarom gefaseerd per gemeente opengesteld. Voor drie grote gemeenten wordt dit in twee stappen gedaan. Op 6 juli 2022 wordt de regeling voor de eerste gemeente opengesteld en binnen een periode van drie maanden zal dit voor alle gemeenten gebeurd zijn. Zodra de regeling voor een gemeente is opengesteld, hebben bewoners ruim drie jaar lang de gelegenheid om een aanvraag in te dienen. Op de website van het SNN is de volgorde van openstelling te vinden.

Deze werkwijze heeft niet alleen als voordeel dat eigenaren rustig de tijd kunnen nemen om een aanvraag in te dienen, maar het zorgt er ook voor dat de afwikkeling van de aanvragen over een grotere periode wordt gespreid. Het SNN schat in dat aanvragers hierdoor ruim binnen de wettelijke termijn van 13 weken een reactie op hun subsidieaanvraag kunnen ontvangen. Aanvragers kunnen hun aanvraag digitaal of per post indienen. Op IT-gebied zullen een aantal aanpassingen worden doorgevoerd om de fasering te ondersteunen en de IT-problemen die zich de vorige ronde voordeden, te voorkomen. Groningers worden onder meer via de website van het SNN en gemeenten, een regionale campagne, en social media-berichten geïnformeerd over de woningverbeteringssubsidie.

Vervolgtraject

Bovenstaande opzet wordt de komende weken door het SNN verder voorbereid. De subsidieregeling zal hierop worden aangepast en er zullen enkele criteria ten gunste van de aanvrager worden versoepeld. Zo wordt, conform mijn toezegging aan het lid Van Wijngaarden (VVD), de bestedingstermijn met een jaar verlengd naar vier jaar (Handelingen II 2021/22, nr. 48, item 5). De termijn waarop aanvragers de aanvullende informatie voor hun aanvraag moeten indienen, zal hierbij worden betrokken.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven