33 529 Gaswinning

Nr. 1001 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 april 2022

Hierbij deel ik met u, ten behoeve van het Interpellatiedebat over uitvoering van de motie inzake opschorting van afvalwaterinjecties door de NAM in Twente van 12 april 2022, een tijdlijn over de recente ontwikkelingen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Tijdlijn oliewinning Drenthe en waterinjectie Twente sinds incident put ROW-2

Datum

Gebeurtenis

Toelichting

Februari 2021

• NAM sluit put ROW-2 af

• SodM geeft NAM opdracht tot onderzoek

Bij onderhoud aan put ROW-2 constateert NAM dat de buitenbuis van put is gescheurd. NAM heeft de put met toestemming van SodM buiten gebruik genomen. SodM draagt NAM op onderzoek te doen naar de oorzaak van de scheur.

Putten in gebruik: ROW-4, ROW-5 en ROW-7

Juni 2021

• SodM legt injectie via put ROW-7 stil

• SodM geeft NAM opdracht tot aanvullend onderzoek

• SodM stelt waterinjectie Twente onder verscherpt toezicht

SodM legt uit voorzorg de injectie via put ROW-7 stil, omdat het onderzoek van NAM niet voldoende is om precieze oorzaak van de scheurvorming aan te wijzen.

Putten in gebruik: ROW-4 en ROW-5

Juli 2021

• Webinar over ROW-2

Webinar voor omwonenden over de scheur in ROW-2. Georganiseerd door de provincie Overijssel en de gemeente Dinkelland met hulp van SodM, NAM en EZK.

September – november 2021

• Geplande onderhoudsstop

NAM voert regulier onderhoud uit aan oliewinninginstallaties en de waterinjectie pijpleidingen waardoor oliewinning en waterinjectie stil ligt.

Oktober 2021

• Beoordeling SodM waterinjectierapport 2020

Jaarlijks levert NAM een rapport op over de hoeveelheid water die per put is geïnjecteerd en de samenstelling hiervan. Het tolueengehalte overschrijdt de in de vergunning gestelde norm. SodM geeft NAM opdracht om voor 1 januari 2022 corrigerende maatregelen te treffen om de overschrijding van het tolueengehalte blijvend te beëindigen.

December 2021

• NAM legt oliewinning Schoonebeek stil

NAM legt oliewinning stil om de overtreding van de tolueennorm te beëindigen. Ondertussen voert NAM technische aanpassing door om het tolueenconcentratie te verminderen. Als gevolg hiervan ligt ook de waterinjectie Twente stil.

Januari 2022

• NAM kondigt aan de waterinjectie op termijn naar Drenthe te willen verplaatsen.

 

Maart 2022

• NAM laat SodM weten dat men toestemming wil hebben voor de inzet van een nieuwe filtertechniek om het tolueengehalte te verlagen

• NAM stuurt SodM de resultaten van het extra onderzoek (op eigen initiatief) die onregelmatigheden laten zien in ROW-4

SodM laat eind maart weten aan NAM dat men de oliewinning pas mag opstarten als het onderzoek naar ROW-2 en ROW-4 is beoordeeld en er een vergunning is voor de nieuwe filterinstallatie in Schoonebeek. SodM verwacht dat men het onderzoek naar ROW-2 en ROW-4 begin juni zal hebben beoordeeld. NAM kan dus naar verwachting op zijn vroegst begin juni weer opstarten.

Naar boven