33 483 EU-voorstel: Richtlijn Verbeteren gendergelijkheid in besturen van beursgenoteerde bedrijven (COM (2012) 614/615)1

C BRIEF VAN DE VICEVOORZITTER VAN DE EUROPESE COMMISSIE

Aan de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal

Brussel, 17 juli 2013

De Commissie is de Eerste en de Tweede Kamer erkentelijk voor hun gemotiveerde advies over het voorstel van de Commissie voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake de verbetering van de man-vrouwverhouding bij niet-uitvoerende bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen en daarmee samenhangende maatregelen (COM(2012) 614) en biedt haar verontschuldigingen aan voor dit late antwoord.

De Commissie heeft de onevenwichtige man-vrouwverhouding in de raden van bestuur van Europese beursgenoteerde ondernemingen hoog op de agenda gezet. Uit de analyse en effectbeoordeling die de Commissie heeft uitgevoerd ter voorbereiding van het voorstel blijkt overduidelijk dat een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in raden van bestuur dringend nodig is en dat een grotere genderdiversiteit in de bestuurskamers duidelijke voordelen inhoudt voor ondernemingen. De Commissie steunt dan ook de inspanningen die Nederland op dit moment levert om de positie van vrouwen in het bestuur van grote ondernemingen te verbeteren door wetgeving op dit gebied vast te stellen.

De lidstaten kunnen in principe uit eigen beweging de man-vrouwverhouding in raden van bestuur verbeteren. In de praktijk maakt de grote meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie echter geen gebruik van deze mogelijkheid, of zijn de maatregelen die zij treffen zeer divers waardoor de resultaten sterk uiteenlopen. Uit recente gegevens blijkt overigens dat de zelfregulering van de afgelopen decennia niets heeft opgeleverd De Commissie heeft op 1 maart 2011 nog een poging ondernomen om de lidstaten aan te zetten tot zelfregulering. Zij heeft toen beursgenoteerde ondernemingen verzocht om de intentieverklaring «Meer vrouwen in topfuncties» te ondertekenen en geloofwaardige inspanningen te leveren om het aantal vrouwen in hun raden van bestuur te verhogen. De resultaten van dit initiatief waren zeer teleurstellend aangezien slechts een gering aantal ondernemingen de intentieverklaring ondertekenden. De huidige cijfers spreken voor zich: 85% van de niet-uitvoerende bestuurders en 91,1% van de uitvoerende bestuurders in de EU is man. Ondanks een intensief openbaar debat en enkele vrijwillige initiatieven op nationaal en Europees niveau is de situatie in de afgelopen jaren niet wezenlijk verbeterd.

De Commissie heeft de huidige situatie geanalyseerd in het kader van de effectbeoordeling en is tot de conclusie gekomen dat individueel optreden door de lidstaten onvoldoende is om tegen 2020 of op enig moment in de nabije toekomst tot een betere man-vrouwverhouding in raden van bestuur te komen. De Europese Commissie heeft daarop besloten om actie te ondernemen op EU-niveau en zo de noodzakelijke verbetering te bewerkstelligen.

De Commissie is het niet eens met het standpunt van de Eerste en Tweede Kamer dat het voorstel een negatief effect zou kunnen hebben op de goed functionerende nationale initiatieven op het gebied van het streven naar gendergelijkheid in raden van bestuur. Integendeel, de Commissie heeft in haar voorstel uitdrukkelijk erkend dat sommige lidstaten al efficiënte maatregelen hebben genomen en dat die van toepassing moeten blijven. Het voorstel zou de lidstaten dan ook de mogelijkheid bieden om de aanpak die zij zelf hebben vastgesteld vóór de inwerkingtreding van de voorgestelde richtlijn te blijven volgen, als kan worden aangetoond dat die er ook toe leidt dat ondernemingsbesturen tegen 2020 voor minstens 40% uit vrouwen en voor minstens 40% uit mannen bestaan.

De Commissie is ervan overtuigd dat de overige kwesties in verband met de doelstelling van 40% en de verplichtingen die voortvloeien uit het voorstel, ook inzake sancties, tijdens de wetgevingsprocedure in detail zullen worden besproken door het Europees Parlement en de Raad van Ministers van de Europese Unie.

De Commissie hoopt dat deze verduidelijkingen de bezorgdheden wegnemen die de Eerste en Tweede Kamer hebben geuit in het gemotiveerde advies en kijkt uit naar een voorspoedige samenwerking in de toekomst.

Maroš Šefčovič

Vicevoorzitter


X Noot
1

Zie dossier E120047 op www.europapoort.nl

Naar boven