33 478 Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafrecht BES, en enkele andere wetten in verband met de strafbaarstelling van het financieren van terrorisme (strafbaarstelling financieren van terrorisme)

C VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR VEILIGHEID EN JUSTITIE1

Vastgesteld 2 juli 2013

De memorie van antwoord geeft de commissie aanleiding tot het maken van de volgende nadere opmerkingen en het stellen van de volgende nadere vragen.

1. Inleiding

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van de memorie van antwoord, maar geven aan niet veel wijzer te zijn geworden van de antwoorden van de regering.

2. Algemeen

De leden van de SP-fractie merken op dat, naast een herhaling van hetgeen reeds uitgebreid in de memorie van toelichting is vermeld, de regering zich beroept op een internationale verplichting. Deze leden stellen dat een VN-verdrag een duidelijke internationale verplichting creëert, maar dat niet het geval is met een evaluatie van een door de G8 ingestelde task force. Mocht de regering echter toch menen dat hier sprake is van een internationale verplichting, dan willen deze leden graag een toelichting op dit punt.

Daarnaast willen deze leden weten welke landen door FATF zijn geëvalueerd en tevens welke landen reeds aan de zogenaamde verplichting hebben voldaan.

De regering stelt voorts dat er een duidelijk belang bestaat in het snel van kracht worden van deze aanbeveling voor de BES-eilanden. Deze leden verzoeken de regering hierover nadere uitleg te geven, aangezien ten eerste vaststaat dat er geen nieuwe strafbaarstelling in het leven wordt geroepen. Het financieren van terrorisme was immers reeds strafbaar en er blijkt geen verandering in de reikwijdte. Ten tweede is gebleken dat de bestaande wijze van strafbaar stellen tot dusver niet problematisch is en ten derde, dat het tot dusver nog niet is gekomen tot strafrechtelijke vervolging ter zake van het financieren van terrorisme. Deze leden zijn daarom van mening dat niet kan worden volgehouden dat «er een duidelijk belang bestaat dat deze [wet] snel van kracht wordt voor de BES-eilanden», zoals de regering stelt in de memorie van antwoord.2

De leden van de SP-fractie merken op dat ook het antwoord op hun volgende vraag, over het informeren van de bestuurscolleges, een herhaling behelst van hetgeen de regering reeds geantwoord heeft op de desbetreffende vraag van de Raad van State, namelijk verwijzing naar de memorie van toelichting op de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (WolBES). De regering stelt niet te hoeven informeren omdat er enerzijds toch niets verandert en er anderzijds sprake is van een «verbindende aanbeveling» van een internationale organisatie waarvan Nederland lid is. Naar de mening van deze leden is noch het een noch het ander een valide reden om niet te informeren. Van strijd met het openbaar belang, het enige wettelijke criterium om niet te informeren, is volgens hen geen sprake. De vraag van deze leden was en blijft of er, bij nader inzien, geen sprake was van een informatieplicht. Is de regering het met deze leden eens dat de bestuurscolleges, indien zij geraadpleegd waren, gesteld zouden hebben geen behoefte te hebben aan deze wetswijziging? Ook vragen deze leden de regering nogmaals waaruit blijkt dat de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) bindend zijn.

De leden van de vaste commissie voor Veiligheid & Justitie zien de reactie van de regering met belangstelling tegemoet. Onder voorbehoud dat de nota naar aanleiding van het verslag uiterlijk vrijdag 5 juli 2013 wordt ontvangen, kan het wetsvoorstel geagendeerd worden voor plenaire afdoening op dinsdag 9 juli 2013.

De voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie, Broekers-Knol

De griffier van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie, Van Dooren


X Noot
1

Samenstelling: Holdijk (SGP), Broekers-Knol (VVD), (voorzitter), Kneppers-Heijnert (VVD), Kox (SP), Engels (D66), Franken (CDA), Thissen (GL), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), (vicevoorzitter), Duthler (VVD), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Quik-Schuijt (SP), Strik (GL), K.G. de Vries (PvdA), Knip (VVD), Hoekstra (CDA), Lokin-Sassen (CDA), Scholten (D66), De Boer (GL), De Lange (OSF), Ter Horst (PvdA), Beuving (PvdA), Koole (PvdA), Schrijver (PvdA), Reynaers (PVV), Popken (PVV), Frijters-Klijnen (PVV) en Swagerman (VVD).

X Noot
2

33 478, Memorie van Antwoord.

Naar boven