33 462 Wijziging van de Wet waardering onroerende zaken in verband met een verruiming van de openbaarheid van de WOZ-waarde en enkele technische aanpassingen

Nr. 15 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 februari 2019

Op 8 oktober 2018 heb ik samen met een vertegenwoordiger van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bestuurlijk overleg gevoerd met een aantal bij de uitvoering van de Wet WOZ betrokken partijen, te weten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen, de Waarderingskamer en de Belastingdienst. Mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bied ik u hierbij ter kennisneming aan de besluitenlijst van dit bestuurlijk overleg1.

Als bijlage bij de besluitenlijst is het rapport verdergaande openbaarheid WOZ gevoegd2. Dit rapport is opgesteld door een werkgroep onder voorzitterschap van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en schetst de mogelijkheden en knelpunten ten aanzien van verdergaande openbaarheid van de WOZ-waarden van niet-woningen en bulklevering van de WOZ-waarden (open data) alsmede oplossingsrichtingen. Aanleiding voor het rapport is de afspraak gemaakt in het bestuurlijk overleg van 14 september 2016 om de verdere mogelijkheden voor de WOZ-gegevens als open data te onderzoeken (Kamerstuk 33 462, nr. 14). De belangrijkste conclusie in het rapport is pas te besluiten over verdergaande openbaarheid op het moment dat meerjarige ervaring is opgedaan met de openbaarmaking van WOZ-waarden via het WOZ-waardeloket. Daarbij wordt gedacht aan een periode van vijf jaar sinds de ingebruikname van het WOZ-waardeloket.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven