Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 2013-2014 | 33440-(R1990) nr. B |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 2013-2014 | 33440-(R1990) nr. B |
Vastgesteld 29 oktober 2013
Het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel geeft de commissie aanleiding tot het maken van de volgende opmerkingen en het stellen van de volgende vragen.
De leden van de PvdA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van wetsvoorstel 33 440 (Wijziging van de Paspoortwet). Zij hebben nog een enkele vraag.
De leden van de GroenLinks-fractie hebben kennisgenomen van het wetsvoorstel tot wijziging van de Paspoortwet, waarin onder meer – eindelijk – wordt geregeld dat een identiteitskaart niet wordt voorzien van vingerafdrukken en de vingerafdrukken welke worden afgenomen ten bate van paspoorten niet langer worden opgeslagen.
De regering heeft de Tweede Kamer laten weten binnen de Europese Unie een discussie te willen entameren over nut, noodzaak en efficiency van de veiligheidskenmerken en biometrische gegevens (33 440, nr. 7, p. 5). Kan de regering de leden van de PvdA-fractie aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot deze discussie?
Als gevolg van het wetsvoorstel zullen mensen die geen gebruik wensen te maken van een reisdocument voortaan binnen Europa kunnen reizen met een identiteitskaart, zo constateren de leden van de fractie van GroenLinks. Reizen buiten Europa blijft voor hen onmogelijk aangezien daarvoor een paspoort – met vingerafdruk – vereist is. In antwoord op vragen van de Tweede Kamer op dit punt heeft de regering aangegeven dat dit niet anders kan, omdat landen buiten Europa nu eenmaal een vingerafdruk in het paspoort verlangen. Kan de regering aangeven welke landen deze eis stellen, en welke niet? En is de regering bereid de mogelijkheid te onderzoeken om in de toekomst twee typen paspoorten af te geven: een met vingerafdruk waarmee naar alle landen gereisd kan worden, en een zonder vingerafdrukken, waarmee alleen gereisd kan worden naar landen die geen vingerafdruk verlangen?
Een tweede vraag van de leden van de GroenLinks-fractie betreft de vermelding van het geslacht in het paspoort. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel met betrekking tot de gemeentelijke basisadministratie in verband met de mogelijkheid tot wijziging van het geslacht (wetsvoorstel 33 351) is zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer de vraag aan de orde (geweest) in hoeverre registratie van geslacht in de GBA noodzakelijk is. Los van de vraag of het geslacht in de GBA geregistreerd zou moeten blijven, is de vraag te stellen of het noodzakelijk is het geslacht in het paspoort te vermelden. Kan de regering aangeven waarom zij vermelding van het geslacht in het paspoort noodzakelijk acht? Voegt dit wezenlijke informatie toe aan andere gegevens, waaronder de foto? Is het niet juist zo dat vermelding van het geslacht tot problemen kan leiden wanneer geslacht en uiterlijke kenmerken niet overeenstemmen, zoals bij veel transgenders het geval is?
Tijdens de behandeling van het genoemde wetsvoorstel 33 351 in de Tweede kamer heeft de regering in antwoord op vragen van de fracties van D66 en GroenLinks toegezegd om onderzoek te zullen doen naar de problemen waar transgenders en mensen die zich noch man, noch vrouw voelen tegenaan lopen, en daarbij ook de mogelijkheid te betrekken om het geslacht niet in het paspoort te vermelden. Hierover zou voor de zomer een brief naar de Tweede Kamer worden verzonden. Kan de regering aangeven of deze brief inmiddels is verzonden, en hoe het met het door de regering toegezegde onderzoek staat?
In het paspoort is naast andere gegevens van de houder ook het persoonsnummer opgenomen. Kan de regering aangeven wat het doel van het opnemen van dit persoonsnummer in het paspoort is? In de praktijk wordt in hotels en elders nogal eens het paspoort of een kopie ervan bewaard. Hoe groot acht de regering de kans dat door deze aanwezigheid van het persoonsnummer in het paspoort identiteitsfraude is toegenomen? De leden van de PvdA-fractie krijgen graag een nadere toelichting.
De commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning ziet de antwoorden van de regering – bij voorkeur zo spoedig mogelijk – met belangstelling tegemoet.
De voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning, Engels
De griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning, Bergman
Samenstelling:
Holdijk (SGP), Kox (SP), Sylvester (PvdA) (vice-voorzitter), Engels (D66) (voorzitter), Thissen (GL), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Hermans (VVD), Huijbregts-Schiedon (VVD), Van Kappen (VVD), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Vliegenthart (SP), De Vries (PvdA), De Vries-Leggedoor (CDA), Lokin-Sassen (CDA), Th. de Graaf (D66), De Boer (GL), De Lange (OSF), Ter Horst (PvdA), Koole (PvdA), Van Dijk (PVV), Sörensen (PVV), Schouwenaar (VVD), Kok (PVV), Duivesteijn (PvdA)
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33440-B.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.