33 410 Kabinetsformatie 2012

Nr. 25 BRIEF VAN DE FORMATEUR

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 november 2012

Hierbij bied ik u, na afloop van de constituerende vergadering van heden, het verslag van mijn werkzaamheden aan.

Aan uw opdracht zal ik verder, met inachtneming van de relevante bepalingen van de Grondwet, uitvoering geven door H.M. de Koningin verslag te doen en haar in overweging te geven overeenkomstig de inhoud van dit verslag te besluiten.

Tot slot heb ik, met inachtneming van mijn toezegging aan de Tweede Kamer op 31 oktober jl., overleg gevoerd met H.M. de Koningin over de wijze van beëdiging van de leden van het beoogde kabinet. De beëdiging wordt geregistreerd door een camera waarvan de beeld- en geluidopnamen rechtstreeks aan de media ter beschikking worden gesteld zodat iedereen hiervan op hetzelfde moment kennis zal kunnen nemen.

M. Rutte

Verslag

Op woensdag 31 oktober 2012 nam de Tweede Kamer met het aannemen van de motie-Rutte/Samsom (Kamerstukken II 2012/3, 33 410, nr. 17) het advies van de informateurs H.G.J. Kamp en W.J. Bos over om mij, op basis van hun verslag, aan te wijzen als formateur met de opdracht tot «vorming van een kabinet bestaande uit VVD en PvdA met inachtneming van artikel 43 van de Grondwet en hiertoe tijdig H.M. de Koningin te informeren». Dezelfde dag ving ik mijn werkzaamheden als formateur aan met een bezoek aan H.M. de Koningin teneinde haar te informeren over mijn werkwijze.

De informateurs hebben in hun eindverslag vastgesteld dat de voorzitters van de fracties van VVD en PvdA overeenstemming hebben bereikt over wijziging van de naam van een ministerie, enkele departementale indelingen, de verdeling van posten tussen bewindspersonen en de samenstelling van het beoogde kabinet.

De naamswijziging betreft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie waarvan de naam wordt gewijzigd in Economische Zaken.

De departementale indelingen hebben betrekking op de beleidsterreinen immigratie en asiel (overgang van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar het ministerie van Veiligheid en Justitie), integratie en inburgering (overgang van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), rijksvastgoed (overgang van het ministerie van Financiën naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en buitenlandse handel (overgang van het ministerie van Economische Zaken naar het ministerie van Buitenlandse Zaken). Ten aanzien van de verdeling van posten en de samenstelling van het kabinet bereikten de voorzitters van beide fracties overeenstemming over een kabinet van twintig bewindspersonen, tien van VVD-huize en tien van PvdA-huize, met dertien ministers, onder wie de minister-president en twee ministers zonder portefeuille, en zeven staatssecretarissen, zoals nader toegelicht in het verslag van de informateurs.

Op basis van het eindverslag van de informateurs heb ik op donderdag 1 november een gesprek gevoerd met de voorzitter van de VVD-fractie, S.A. Blok, en de voorzitter van de PvdA-fractie, D.M. Samsom. Zij onderschreven het voorgaande en deelden voorts de conclusies dat de beide ministers zonder portefeuille elk een eigen begroting zullen hebben, dat de minister voor Wonen en Rijksdienst, die ten aanzien van de rijksdienst beschikt over doorzettingsmacht, de diverse aspecten (organisatorisch, personeel en rechtspositioneel) van de overgang van beleidsterreinen tussen ministeries zal uitwerken in overleg met de minister(s) die het aangaat en dat drie staatssecretarissen in het buitenland de titel van minister voeren voor zover het gaat om de beleidsterreinen in hun taakomschrijving met een belangrijke internationale dimensie. Dit betreft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (minister voor Immigratie), de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (minister voor Milieu) en de staatssecretaris van Economische Zaken (minister voor Landbouw).

Op 1 en 2 november heb ik vervolgens kandidaat-ministers en kandidaat-staatssecretarissen ontvangen. In deze gesprekken heb ik bij elk van hen de bereidheid vastgesteld om zonder voorbehoud tot het kabinet toe te treden op basis van het regeerakkoord. Met hen besprak ik voorts de formele vereisten, zoals onder meer neergelegd in de brief aan de Tweede Kamer van mijn voorganger van 20 december 2002 (Kamerstukken II 2002/3, 28 754, nr. 1) en mijn brief aan de Tweede Kamer van 26 oktober jl., de gedragsregels en, voor zover aan de orde, de taakomschrijving van de staatssecretaris.

Op 3 november 2012 heeft de constituerende vergadering plaatsgevonden. Na afloop hiervan heb ik de door u gegeven opdracht aanvaard. Naar aanleiding hiervan kan ik u meedelen dat de volgende personen bereid zijn als minister tot het kabinet toe te treden:

Mark Rutte

Minister-President, Minister van Algemene Zaken

Mr. dr. L.F. Asscher,

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tevens Vice-Minister-President

Drs. F.C.G.M. Timmermans,

Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. I.W. Opstelten,

Minister van Veiligheid en Justitie

Dr. R.H.A. Plasterk,

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Dr. M. Bussemaker,

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ir. J.R.V.A. Dijsselbloem,

Minister van Financiën

J.A. Hennis-Plasschaert,

Minister van Defensie

Drs. M.H. Schultz van Haegen – Maas Geesteranus,

Minister van Infrastructuur en Milieu

H.G.J. Kamp,

Minister van Economische Zaken

Drs. E.I. Schippers,

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Drs. E.M.J. Ploumen,

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Drs. S.A. Blok,

Minister voor Wonen en Rijksdienst

De volgende personen zijn bereid als staatssecretaris tot het kabinet toe te treden:

Mr. F. Teeven,

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie

Drs. S. Dekker,

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Mr. drs. F.H.H. Weekers,

Staatssecretaris van Financiën

W.J. Mansveld,

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

Dr. J.C. Verdaas,

Staatssecretaris van Economische Zaken

Drs. J. Klijnsma,

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Drs. M.J. van Rijn,

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Graag dank ik de Tweede Kamer voor het in mij gestelde vertrouwen.

M. Rutte

Naar boven