33 332 Werkbezoek van de Contactgroep Verenigd Koninkrijk aan Londen

Nr. 1 VERSLAG VAN EEN WERKBEZOEK

Vastgesteld 9 juli 2012

Van donderdag 19 tot en met zondag 22 april 2012 bracht de Contactgroep Verenigd Koninkrijk van de Tweede Kamer een werkbezoek aan Londen op uitnodiging van de All-Party Parliamentary Group on the Netherlands (APPG) van het parlement van het Verenigd Koninkrijk. De delegatie bestond uit de volgende leden der Kamer: de heer Ten Broeke (delegatievoorzitter; VVD), mevrouw Bouwmeester (PvdA), de heer Haverkamp (CDA), de heer Kortenoeven (PVV), de heer Monasch (PvdA), mevrouw Schaart (VVD), de heer Taverne (VVD) en de heer Van Bommel (SP). De griffier van de delegatie was de heer Van Haaster.

Tijdens het werkbezoek stond een drietal gespreksthema’s centraal: (a) financieel-economische crisisbestrijding en regulering van de financiële sector sinds 2008; (b) immigratie, integratie en wijkvernieuwing sinds de sociale onrust in een aantal Londense wijken; en (c) Nederlands ondernemerschap en cultuur, met het accent op cultureel ondernemerschap. Het inhoudelijke programma is nader uitgewerkt met medewerking van de Nederlandse ambassade in Londen, Verenigd Koninkrijk. Hiervoor is de Contactgroep veel dank verschuldigd aan de ambassade.

Het werkbezoek ving op donderdagavond aan met de ontvangst van de delegatie in het Westminster Palace in Londen, de zetel van het parlement van het Verenigd Koninkrijk, door de APPG onder voorzitterschap van de heer Betts, Member of Parliament. Deze ontmoeting stond in het teken van de vriendschapsband die reeds sinds vele jaren tussen het Nederlandse en het Britse parlement bestaat. Namens de APPG heette de heer Betts de leden van de delegatie van harte welkom en wenste hij hen een vruchtbaar werkbezoek toe. Van de Nederlandse zijde sprak de heer Ten Broeke namens de delegatie zijn dank uit voor de hartverwarmende en bijzonder gewaardeerde ontvangst.

Op vrijdag startte het programma met een technische briefing door de ambassadeur van Nederland in het Verenigd Koninkrijk, de heer Waldeck. Ambassadeur Waldeck lichtte de actuele politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk toe en stipte de bilaterale betrekkingen aan. Aansluitend verplaatste de delegatie zich naar de Houses of Parliament alwaar zij ontvangen werd door de heer Betts voor een rondleiding gevolgd door een gesprek met Britse parlementariërs. Tijdens de rondleiding door de historische parlementsgebouwen lichtte de heer Betts de parlementaire gebruiken en tradities toe. Zeker de plenaire zaal van de House of Commons, bekend van de wekelijkse Prime Minister’s Question Time, en de House of Lords Chamber, waar de monarch jaarlijks de troonrede uitspreekt tijdens de ceremonie ter opening van het nieuwe parlementaire jaar, werden door de delegatie als zeer imposant ervaren.

Na deze rondleiding sprak de delegatie met de APPG en andere parlementsleden over het onderwerp immigratie en integratie. Namens de Nederlandse delegatie schetsten de heren Monasch en Kortenoeven het actuele binnenlandse debat over dit thema en beantwoordden zij vragen van de Britse collega-parlementariërs dienaangaande. De Britse parlementariërs zetten op hun beurt het immigratiebeleid van het Verenigd Koninkrijk uiteen en plaatsten dit in de context van het Britse Gemenebest. In de daaropvolgende gedachtewisseling kwamen onder meer de aspecten werkgelegenheid, culturele achtergrond en levensovertuiging, onderwijs, volkshuisvesting en veiligheidsbeleid aan de orde. De bijeenkomst werd afgesloten met een kort dankwoord van de delegatievoorzitter waarin hij de Britse gastheren prees voor hun tijd en beschikbaarheid, temeer daar het gesprek midden in de campagnes voor de lokale verkiezingen en op een niet-vergaderdag plaatsvond.

Vervolgens werden de leden van de delegatie en de APPG voor een werkbespreking ontvangen in de residentie van ambassadeur Waldeck. Het centrale gespreksonderwerp was de Europese besluitvorming en de rol van nationale parlementen, mede in relatie tot de crisisbestrijding in de eurozone alsook tegen de achtergrond van het in 2009 in werking getreden Verdrag van Lissabon. De heer Ten Broeke leidde het gespreksonderwerp als referent in. Vervolgens ontvouwden alternerend Nederlandse en Britse parlementariërs hun visie op de recente en onverminderd actuele Europese ontwikkelingen. Hierbij werd ook aandacht besteed aan de subsidiariteitstoets, een nieuw instrument dat het voor nationale parlementen mogelijk maakt om, volgens bepaalde procedurele voorschriften, gezamenlijk en gemotiveerd een zogeheten «gele kaart» te trekken op grond waarvan de Europese Commissie gehouden is een EU-voorstel te heroverwegen.

In de middag bracht de delegatie een bezoek aan het Foreign and Commonwealth Office, het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar sprak de delegatie met de hoofdeconoom van het ministerie en verscheidene andere Britse regeringsfunctionarissen over de aanpak van de crisis in de eurozone. Zowel de financiële als economische als budgettaire aspecten van dit thema werden tijdens de gedachtewisseling belicht. De heer Haverkamp gaf namens de delegatie, onder verwijzing naar de conclusies en aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie financieel stelsel, een uiteenzetting van de Nederlandse situatie en de genomen beleidsmaatregelen.

In de namiddag maakte een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Nederlandse gemeenschap in Londen deel uit van het programma. De Contactgroep en de Nederlandse ambassade boden hun een informele receptie aan in een Nederlands etablissement in het centrum van Londen. Als co-gastheer van deze ontmoeting sprak delegatievoorzitter Ten Broeke de aanwezige Nederlanders kort toe.

De delegatie bracht op zaterdag een informatief bezoek aan de Londense deelgemeente Tottenham. Deze deelgemeente werd in augustus 2011 opgeschrikt door sociale onrust. Als gevolg van de plotselinge ongeregeldheden werden delen van de wijk en een aantal publieke voorzieningen vernield of beschadigd. Sindsdien werken gemeentebestuur, wijkorganisaties en de plaatselijke voetbalclub Tottenham Hotspur met vereende krachten aan de wederopbouw van de wijk en het herstel van de sociale cohesie. Zij richten zich daarbij met name op de jeugd en jongeren. Hierbij vervult sportbeoefening een prominente rol en wordt nauw samengewerkt met de Johan Cruyff Foundation, die in Tottenham een Cruyff Court aanlegt. De Nederlandse delegatie werd door deze organisaties geïnformeerd over de doelstellingen, verwachtingen en resultaten van de diverse projecten die in Tottenham worden uitgevoerd. Aan het einde van het gesprek overhandigde delegatievoorzitter Ten Broeke een Nederlands EK-shirt aan de Councillors mevrouw Reith en mijnheer Strickland, die als verantwoordelijk wethouders in Tottenham de gemeentelijke jongerenprojecten aansturen. Naar verluidt zal het oranjekleurige EK-shirt als mascotte fungeren voor de jongerenteams van Tottenham.

Tijdens het bezoek aan Tottenham bereikte de delegatie het bericht dat ondertussen in Den Haag de begrotingsbesprekingen in het Catshuis onverrichter zake waren beëindigd en dat de minister-president dezelfde middag een persconferentie zou geven. Gelet op deze nieuwsontwikkeling nam de delegatie contact op met de ambassade met het verzoek om de persconferentie aldaar te mogen volgen. Ambassadeur Waldeck was graag bereid de delegatie voor deze gelegenheid te ontvangen in zijn residentie. De delegatie is de ambassadeur zeer erkentelijk voor de geboden gastvrijheid.

Ten slotte voerde de delegatie op zondag op uitnodiging van de heer Van Weijen, ambassaderaad Pers, Publieksdiplomatie en Cultuur, een werkbespreking in het Londense Barbican Theatre over culturele samenwerking en ondernemerschap. Diverse, zowel Nederlandse als internationale, actoren uit of verbonden aan de cultuursector van Londen namen aan deze bespreking deel. Het betrof onder anderen de algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest, de conservator Nederlandse Schilderijen van de National Gallery in Londen, een aantal film- en theaterproducenten alsook enkele professionele kunstbeoefenaars. Zij wisselden met de delegatieleden van gedachten over het Nederlands internationaal cultuurbeleid en de mogelijkheden voor culturele samenwerking en uitwisseling. Ook de kansen en uitdagingen van het cultureel ondernemerschap passeerden de revue. Door de gevarieerde achtergronden van de deelnemers aan de bespreking ontstond een onderhoudend gesprek, dat tevens het laatste onderdeel van het programma van het werkbezoek vormde.

De delegatievoorzitter, De voorzitter van de Contactgroep Verenigd Koninkrijk, Ten Broeke

De griffier van de delegatie, De griffier van de Contactgroep Verenigd Koninkrijk, Van Haaster

Naar boven