33 216 (R 1980) Goedkeuring van het op 1 november 2002 te Londen tot stand gekomen Protocol van 2002 bij het Verdrag van Athene inzake het vervoer van passagiers en hun bagage over zee, 1974 (Trb. 2011, 110)

Nr. 2 VOORSTEL VAN RIJKSWET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo wij in overweging genomen hebben, dat het op 1 november 2002 te Londen tot stand gekomen Protocol van 2002 bij het Verdrag van Athene inzake het vervoer van passagiers en hun bagage over zee, 1974 ingevolge artikel 91, eerste lid, van de Grondwet de goedkeuring van de Staten-Generaal behoeft alvorens het Koninkrijk daaraan kan worden gebonden;

Zo is het dat Wij, de Afdeling Advisering van de Raad van State van het Koninkrijk gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, de bepalingen van het Statuut van het Koninkrijk in acht genomen zijnde, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Artikel 1

Het op 1 november 2002 te Londen tot stand gekomen Protocol van 2002 bij het Verdrag van Athene inzake het vervoer van passagiers en hun bagage over zee, 1974, waarvan de Engelse tekst en de vertaling in het Nederlands zijn geplaatst in Tractatenblad 2011, 110, wordt goedgekeurd voor het gehele Koninkrijk.

Artikel 2

Goedgekeurd wordt, dat bij de binding van het Koninkrijk aan het in artikel 1 genoemde Protocol het volgende voorbehoud wordt gemaakt:

1. ten aanzien van de beperking van de aansprakelijkheid van vervoerders

  • a. Het Koninkrijk der Nederlanden behoudt zich het recht voor en verbindt zich ertoe om, in voorkomend geval, de aansprakelijkheid uit hoofde van artikel 3, eerste en tweede lid, van het Verdrag van Athene met betrekking tot het vervoer van passagiers en hun bagage over zee, 2002 (Verdrag van Athene 2002), wegens overlijden of persoonlijk letsel van een passagier ten gevolge van een van de risico’s die zijn genoemd in punt 2.2 van de richtsnoeren van de Internationale Maritieme Organisatie voor de uitvoering van het Verdrag van Athene («de IMO-richtsnoeren»), te beperken tot het laagste van de volgende bedragen:

    • 250 000 rekeneenheden per passagier, per afzonderlijk geval,

    of

    • 340 miljoen rekeneenheden in totaal per schip, per afzonderlijk geval.

  • b. Het Koninkrijk der Nederlanden behoudt zich het recht voor en verbindt zich ertoe de punten 2.1.1. en 2.2.2. van de IMO-richtsnoeren mutatis mutandis op dergelijke gevallen van aansprakelijkheid toe te passen.

  • c. De aansprakelijkheid van de feitelijke vervoerder uit hoofde van artikel 4 van het Verdrag van Athene 2002, de aansprakelijkheid van de aangestelden en lasthebbers van de vervoerder of de feitelijke vervoerder uit hoofde van artikel 11 van het Verdrag van Athene 2002 en het plafond van de totale som van de bedragen die kunnen worden verkregen uit hoofde van artikel 12 van het Verdrag van Athene 2002, worden op dezelfde wijze beperkt.

  • d. Het voorbehoud en de verbintenis, bedoeld in artikel 2, onderdeel 1a, van deze rijkswet, zijn van toepassing ongeacht de grondslag van de aansprakelijkheid uit hoofde van artikel 3, eerste of tweede lid, van het Verdrag van Athene 2002 en niettegenstaande eventuele andersluidende bepalingen in artikel 4 of artikel 7 van het Verdrag van Athene 2002. Dit voorbehoud en deze verbintenis doen evenwel geen afbreuk aan de uitvoering van de artikelen 10 en 13 van het Verdrag van Athene 2002.

2. ten aanzien van de verplichte verzekering en beperking van de aansprakelijkheid van verzekeraars

  • a. Het Koninkrijk der Nederlanden behoudt zich het recht voor en verbindt zich ertoe om het vereiste uit hoofde van artikel 4bis, eerste lid, van het Verdrag van Athene 2002 om een verzekering aan te houden of in een andere financiële zekerheid te voorzien ter dekking van het overlijden of persoonlijk letsel van een passagier ten gevolge van een van de risico’s die zijn genoemd in punt 2.2 van de IMO-richtsnoeren, te beperken tot het laagste van de volgende bedragen:

    • 250 000 rekeneenheden per passagier, per afzonderlijk geval,

    of

    • 340 miljoen rekeneenheden in totaal per schip, per afzonderlijk geval.

  • b. Het Koninkrijk der Nederlanden behoudt zich het recht voor en verbindt zich ertoe om de aansprakelijkheid van de verzekeraar of een andere persoon die de financiële zekerheid stelt uit hoofde van artikel 4bis, tiende lid, van het Verdrag van Athene 2002 wegens het overlijden of persoonlijk letsel van een passagier ten gevolge van een van de risico’s die zijn genoemd in punt 2.2 van de IMO-richtsnoeren, te beperken tot een maximum van het bedrag van de verzekering of andere financiële zekerheid die de vervoerder overeenkomstig voornoemd onderdeel 2a van dit voorbehoud moet nemen of stellen.

  • c. Het Koninkrijk der Nederlanden behoudt zich het recht voor en verbindt zich ertoe de IMO-richtsnoeren, met inbegrip van de in de punten 2.1 en 2.2 van de IMO-richtsnoeren bedoelde bedingen, toe te passen in alle op grond van het Verdrag van Athene 2002 verplichte verzekeringen.

  • d. Het Koninkrijk der Nederlanden behoudt zich het recht voor en verbindt zich ertoe de verstrekker van de verzekering of de andere financiële zekerheid uit hoofde van artikel 4bis, eerste lid, van het Verdrag van Athene 2002 vrij te stellen van aansprakelijkheid in aangelegenheden waarvoor hij geen aansprakelijkheid op zich genomen heeft.

3. ten aanzien van de certificering

  • a. Het Koninkrijk der Nederlanden behoudt zich het recht voor en verbindt zich ertoe om op grond van artikel 4bis, tweede lid, van het Verdrag van Athene 2002 verzekeringscertificaten af te geven teneinde:

    • de in de voornoemde onderdelen 1a, 2a, 2b en 2d bedoelde beperking van de aansprakelijkheid en de vereisten inzake verzekeringsdekking weer te geven, en

    • andere beperkingen, vereisten en vrijstellingen op te nemen, die noodzakelijk zijn geworden door de omstandigheden op de verzekeringsmarkt op het tijdstip van afgifte van het certificaat.

  • b. Het Koninkrijk der Nederlanden behoudt zich het recht voor en verbindt zich ertoe verzekeringscertificaten die op grond van een gelijkaardig voorbehoud zijn afgegeven door andere staten die partij zijn, te aanvaarden.

  • c. Al deze beperkingen, vereisten en vrijstellingen zullen in het afgegeven certificaat duidelijk worden weergegeven of overeenkomstig artikel 4bis, tweede lid, van het Verdrag van Athene 2002 worden gecertificeerd.

4. ten aanzien van het verband tussen dit voorbehoud en de IMO-richtsnoeren

Teneinde voor uniformiteit te zorgen, zullen de rechten uit hoofde van dit voorbehoud worden uitgeoefend met inachtneming van de IMO-richtsnoeren of van wijzigingen ervan. Indien een voorstel tot wijziging van de IMO-richtsnoeren, met inbegrip van de maxima, is goedgekeurd door de Juridische Commissie van de Internationale Maritieme Organisatie, zijn deze wijzigingen van toepassing met ingang van de door de Commissie bepaalde datum. Hiermee wordt niet geraakt aan de regels van het internationaal recht aangaande het recht van een staat om zijn voorbehoud in te trekken of te wijzigen.

Artikel 3

Aanpassingen van de aansprakelijkheidsgrenzen van het in artikel 1 genoemde Protocol, tot stand gekomen overeenkomstig artikel 23 van het Protocol, behoeven niet de goedkeuring van de Staten-Generaal.

Artikel 4

Deze Rijkswet treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad, in het Afkondigingsblad van Aruba, het Publicatieblad van Curaçao en het Afkondigingsblad van Sint Maarten zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Veiligheid en Justitie,

De Minister van Buitenlandse Zaken,

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Naar boven