33 042 Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Nr. 30 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 mei 2018

Uw Kamer heeft mij op 11 april jl. verzocht een reactie te geven op mediaberichtgeving over slechte woonomstandigheden in asielzoekerscentra voor kinderen met een ziekte of handicap. Met deze brief kom ik aan dit verzoek tegemoet.

In verband met privacyaspecten kan ik niet ingaan op de specifieke omstandigheden van de twee in de media naar voren gebrachte zaken. Wel kan ik uw Kamer melden dat in beide zaken in goed overleg met de betrokken partijen, een oplossing is gevonden.

Het COA zet zich in om iedere bewoner zo goed en veilig mogelijk op te vangen. Hierbij wordt waar mogelijk rekening gehouden met de specifieke situatie en woonwensen van bewoners. Het algemene beeld dat in de media wordt geschetst over de slechte omstandigheden voor kinderen met een ziekte of handicap herken ik dan ook niet. Ook vind ik het geschetste beeld in de berichtgeving geen recht doen aan het harde werk en de dagelijkse inspanning die de vele medewerkers op de COA-locaties verrichten.

Het verblijf in een asielzoekerscentrum en/of in een gezinslocatie is tijdelijk van aard. Nadat iemand een asielverzoek heeft ingediend, wordt erop ingezet om dit asielverzoek zo snel mogelijk op een zorgvuldige manier af te handelen. Hierdoor krijgen asielzoekers snel duidelijkheid over hun situatie en kan gestart worden met het vervolgtraject. Bij vergunningverlening gaat het om huisvesting in de gemeenten. Bij een afwijzing staat terugkeer naar het land van herkomst centraal. Voorafgaand aan hun terugkeer kunnen gezinnen onderdak krijgen in een gezinslocatie. Deze locaties zijn bestemd voor gezinnen die geen rechtmatig verblijf (meer) hebben en dus ook geen recht meer op opvang. Zowel AZC’s als gezinslocaties zijn dus niet bedoeld voor permanente huisvesting en derhalve ook niet als zodanig opgezet. Dit kan in bepaalde situaties specifieke uitdagingen met zich meebrengen. COA zoekt in deze gevallen binnen de mogelijkheden naar geschikte oplossingen.

Het verbeteren van de opvang en begeleiding is een doorlopend proces en heeft continue de aandacht van het COA en medewerkers van de opvanglocaties. Om te zorgen dat opvang- en onderdakvoorzieningen en met name de leefomstandigheden voor kinderen zo goed mogelijk zijn, kijkt het COA samen met betrokken organisaties hoe hier verbeteringen in kunnen worden aangebracht.

Op dit moment wordt in opdracht van het COA en de Werkgroep Kind in AZC1 door het onderzoeksbureau Avance Impact een onderzoek afgerond naar de leefomstandigheden voor kinderen in asielzoekerscentra en gezinslocaties2. In het onderzoek is gekeken naar negen leefgebieden; 1) Gezin en opvoeding, 2) Wonen, 3) Sport, spel en vrije tijd, 4) Onderwijs, 5) Gezondheid, 6) Veiligheid, 7) Procedure, 8) Financiën, 9) Participatie. Nog voor de zomer worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd.

Ik zie de conclusies en aanbevelingen van dit rapport met belangstelling tegemoet. Ik zal uw Kamer te zijner tijd mijn reactie op het rapport toezenden.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Defence for Children, Kerk in Actie, UNICEF Nederland, VluchtelingenWerk, De Vrolijkheid en War Child

X Noot
2

Dit betreft waarschijnlijk ook het onderzoek waarnaar door Defence for Children in de berichtgeving naar wordt verwezen.

Naar boven