33 042 Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

29 614 Grondrechten in een pluriforme samenleving

Nr. 23 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 maart 2016

Tijdens het Algemeen Overleg van 19 januari jl. (Kamerstuk 19 637, nr. 2168) heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over vermeende wervingsactiviteiten van salafisten op of rondom AZC's. Concreet was de vraag, naar aanleiding van een artikel in het NRC1, of leden van de stichting Al-Ighaatha een bezoek hebben gebracht aan asielzoekers eind september in Haarlem en in oktober in Zutphen.

De Minister van SZW heeft uw Kamer op 25 februari jl. (Kamerstuk 29 614, nr. 39) geïnformeerd over de concretisering van de aanpak van salafisme. In deze brief is uitleg gegeven over de uitvoering van de motie van de leden Azmani en Kuiken (Kamerstuk 19 637, nr. 2096), waarin is verzocht om te zorgen dat salafisten worden geweerd bij asielzoekerscentra. Op een asielzoekerscentrum geldt vrijheid van godsdienst. Geloof belijden dient plaats te vinden in de privéruimte. Het is niet toegestaan om openbare ruimtes te gebruiken als gebedsruimte. Het COA staat geen georganiseerde religieuze activiteiten of werving toe op locaties. Alle vrijwilligers, die op een locatie van het COA activiteiten willen verrichten, worden vooraf gescreend. Het COA laat niet zomaar iedereen toe op de locaties; er geldt een bezoekersregeling en een bezoekersadministratie. Elke bezoeker moet zich identificeren en de naam vermelden van de te bezoeken persoon. Het is derhalve niet uit te sluiten dat een vertegenwoordiger van een salafistische organisatie onder zijn of haar eigen naam een bezoek brengt aan een bewoner in een opvanglocatie. De medewerkers van een opvanglocatie zijn uiteraard alert of een bezoek gepaard gaat met religieuze activiteiten of werving.

De gemeente Zutphen heeft aan het COA laten weten dat twee vertegenwoordigers van de stichting Al-Ighaatha in oktober een bezoek hebben gebracht aan de crisisnoodopvanglocatie in Zutphen. Dat bleek na onderzoek door medewerkers van deze crisisnoodopvang, die twijfels hadden over de motieven van deze twee personen. Daarna is er in de crisisnoodopvang in Zutphen niets meer waargenomen. Op de noodopvanglocatie in Haarlem heeft het COA geen georganiseerde religieuze activiteiten of wervingsactiviteiten waargenomen. De gemeente Haarlemmermeer heeft het COA laten weten dat de medewerkers van de crisisnoodopvang in Vijfhuizen (gemeente Haarlemmermeer) dergelijke activiteiten niet hebben waargenomen. Zoals reeds aangegeven, kan ik desondanks niet garanderen dat een vertegenwoordiger van de stichting Al-Ighaatha onder zijn of haar eigen naam geen bezoek heeft gebracht aan een bewoner in een opvanglocatie.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven