33 037 Mestbeleid

Nr. 83 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 januari 2014

De vaste commissie voor Economische Zaken heeft per brief van 5 december 2013 een reactie gevraagd op een bericht in de Boerderij getiteld «Ministerie maakte «lek» in mestwet bewust». Hierbij geef ik u de gevraagde reactie.

Er is in Nederland een mestoverschot. De mestverwerkingsplicht, die per 1 januari 2014 in werking is getreden, moet ervoor zorgen dat op termijn voldoende dierlijke meststoffen worden verwerkt, zodat hetgeen resteert binnen de geldende gebruiksnormen kan worden toegepast in de Nederlandse landbouw.

De mestverwerkingsplicht geldt – zoals u weet – voor alle individuele veehouders, die op hun bedrijf meer dierlijke meststoffen produceren dan ze op het eigen bedrijf kunnen plaatsen. Deze veehouders dienen een deel hiervan te verwerken. De hoeveelheid die ze moeten verwerken, wordt uitgedrukt in kilogrammen fosfaat. Hierbij wordt – evenals in het stelsel van gebruiknormen en gebruiksvoorschriften – geen onderscheid gemaakt in soorten dierlijke meststoffen.

De Meststoffenwet biedt individuele veehouders de mogelijkheid om hun mestverwerkingsplicht geheel of gedeeltelijk over te dragen aan andere veehouders. Hierbij is een schot aangebracht tussen pluimveehouders – die al veel mest verwerken – en andere veehouders. Dit schot leidt ertoe dat pluimveehouders de mestverwerkingsplicht niet kunnen overnemen van andere veehouders en andersom. Hiermee komt ook vanuit de andere veehouders de verwerking van dierlijke meststoffen op gang.

De verwerker is verplicht om de hoeveelheid dierlijke meststoffen, die hij ter verwerking heeft aangenomen, ook daadwerkelijk te verwerken. Daarbij gaat het om de hoeveelheid fosfaat in deze dierlijke meststoffen en wordt er geen onderscheid gemaakt naar mestsoort. De verwerker kan op dit moment aan zijn mestverwerkingsplicht voldoen door bijvoorbeeld voldoende pluimveemest te verwerken, zoals in het bericht «Boer kan verwerkingsplicht wel overdragen aan pluimveehouderij» wordt gesteld.

Als het schot ook van toepassing zou zijn voor de verwerker, dan sluit dit niet aan op de bestaande praktijk. Er worden nu verschillende mestsoorten gebruikt om bijvoorbeeld mestkorrels te maken. Dat zou dan niet meer mogelijk zijn. Ook is het dan voor de verwerker niet meer mogelijk om «mest op maat» te maken door verschillende mestsoorten te mengen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven