33 037 Mestbeleid

Nr. 197 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 april 2017

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken om een reactie op de berichtgeving in regionale Agrio bladen (o.a. Veldpost, 15 april 2017) over een grote groep melkveehouders die te maken zou hebben met verkeerde registratie van gegevens voor de fosfaatregelgeving (d.d. 19 april 2017), wil ik u, mede namens de Minister van Economische Zaken, als volgt informeren.

Het artikel is mij bekend en ik wijs u op de in het artikel opgenomen reactie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het artikel is tot stand gekomen op basis van een oproep om problemen met RVO.nl te delen. Op deze oproep hebben 50 veehouders gereageerd. Daarmee geeft het geen representatief beeld van de werkwijze van RVO.nl. Dit neemt niet weg dat de ervaringen niet altijd positief zijn en dat er verbeteringen mogelijk zijn.

Het voortouw van de maatregelen om de fosfaatreductie te verminderen in het fosfaatreductieplan ligt bij de sector en ketenpartijen. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt in de uitwerking en uitvoering van dit pakket. RVO.nl heeft extra capaciteit vrijgemaakt en geworven om in korte tijd een grote operatie uit te voeren ten behoeve van de sector, in samenwerking met ZuivelNL.

Met een relatief zeer korte voorbereidingstermijn is in goede samenwerking met ZuivelNL de uitvoering van de complexe fosfaatreductieregeling 2017 vormgegeven en zijn daarvoor alle nodige organisatorische voorzieningen getroffen. RVO.nl heeft mij laten weten de capaciteit, die nu beschikbaar is, toereikend te achten om op korte termijn alle veehouders te voorzien van de meeste actuele en getoetste informatie over hun referentie. De melkveehouders hebben via «Mijn RVO.nl» toegang tot de Identificatie & Registratiegegevens (I&R). Ook via het webportaal van de zuivelonderneming hebben zij toegang tot de geregistreerde gegevens, deze worden sinds begin april wekelijks geactualiseerd op basis van de laatste verwerkingen.

In deze gegevens worden de actuele veebewegingen en daarmee het actuele veebestand weergegeven. Echter zijn nog niet in alle gevallen de verzoeken tot wijzigingen in het doelstellingsaantal en de referentie verwerkt. De reden hiervan is dat ondernemers tot 1 april jl. de tijd hadden om in de regeling omschreven knelgevallen en bedrijfsoverdrachten te melden, en zelfs tot 15 april jl. om in- en uitschaarsituaties te melden. Daarnaast is door veel ondernemers gereageerd op de servicemelding fosfaatrechten, waarvan wordt beoordeeld of deze reacties ook van invloed zijn op de uitvoering van deze regeling. Er zijn in totaal ruim circa 5.500 dossiers ingediend bij RVO.nl die kunnen leiden tot aanpassing van de referentie en/of het doelstellingsaantal. RVO.nl verwerkt circa 800 dossiers per week. Verwacht wordt dat daarmee het overgrote deel van de dossiers is afgehandeld en geactualiseerd op 30 april aanstaande.

Melkveehouders die volgens de eind april geactualiseerde gegevens van RVO.nl over de eerste periode niet voldoende dieren van het bedrijf hebben afgevoerd, krijgen een geldsom opgelegd. Voor naar schatting 1.000 bedrijven zal de behandeling van de dossiers nog tot half mei vergen. Met ZuivelNL is afgesproken dat de geldsom bij deze groep bedrijven, voor zover de meldingen tijdig en de zienswijzen uiterlijk op 21 april jl. zijn ingediend, pas wordt opgelegd nadat de dossiers zijn beoordeeld.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven