33 030 Verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven

Nr. 34 VERSLAG OVER HET VERZOEKSCHRIFT 1 VAN A. T. TE A. 2 BETREFFENDE BESLAGLEGGINGEN EN EEN EXECUTORIALE VERKOOP OP LAST VAN DE BELASTINGDIENST

Vastgesteld 28 juni 2012

Klacht

Verzoeker, in deze optredend namens een tweetal besloten vennootschappen, heeft een groot aantal klachten die verband houden met beslagleggingen door de belastingdienst. De belangrijkste klachten zijn: een onzorgvuldige beoordeling van het beroepschrift tegen die beslagleggingen en het afwijzen van een betalingsregeling. De commissie zal klachten over kleine onzorgvuldigheden, zoals verschrijvingen in de correspondentie en het tweemaal uitbrengen van een deurwaardersexploot, buiten beschouwing laten, mede omdat daarvoor reeds verontschuldiging is aangeboden.

Naar aanleiding van deze klacht heeft de staatssecretaris van Financiën inlichtingen verstrekt aan de commissie.

Feiten

De onderhavige beslagleggingen op roerende zaken houden verband met naheffingsaanslagen in de omzetbelasting die aan beide vennootschappen zijn opgelegd. Tegen die beslagleggingen is beroep aangetekend door een derde vennootschap, die stelde eigenaar te zijn van de goederen. De belastingdienst heeft zich echter beroepen op haar zgn. bodemrecht, dat wil zeggen het recht om goederen in beslag te laten nemen die zich bevinden op de plaats waar de belastingschuldige gevestigd is. Daarbij wordt een eigendomsclaim van een derde niet geëerbiedigd als die derde een overwegende invloed heeft op de bedrijfsvoering van de belastingschuldige(n). De directeur van de belastingdienst heeft het beroep afgewezen omdat er sprake zou zijn van een dergelijke invloed.

De belastingdienst heeft een verzoek om een betalingsregeling afgewezen omdat het een zakelijke belastingschuld betreft waarvoor in beginsel geen betalingregeling wordt toegestaan, omdat de belastingdienst dan als kredietverlener zou optreden en sprake zou kunnen zijn van concurrentievervalsing. Verder zouden de vennootschappen niet hebben aangetoond dat hun betalingsproblemen slechts van tijdelijke aard zijn en zouden zij ook geen zekerheid kunnen stellen. Ook het tijdelijk versoepelde invorderingsbeleid jegens ondernemingen die door de economische crisis in betalingsmoeilijkheden zijn geraakt, zou niet op beide vennootschappen van toepassing zijn.

De executoriale verkoop van de in beslag genomen goederen is overigens uitgesteld totdat over dit verzoekschrift is beslist.

Overwegingen

Verzoeker heeft niet aangetoond dat de belastingdienst op onzorgvuldige wijze zijn standpunt heeft bepaald over de rechtmatigheid van de beslagleggingen. Indien zij de rechtmatigheid daarvan willen blijven bestrijden, kunnen zij het oordeel van de onafhankelijke rechter inroepen. Overigens had het in de rede gelegen dat verzoeker dit verzoekschrift niet zou hebben ingediend namens beide vennootschappen maar namens de derde vennootschap.

Verzoeker heeft evenmin aangetoond dat er sprake is van bijzondere omstandigheden die zouden kunnen rechtvaardigen in dit geval af te wijken van vast beleid ter zake van een zakelijke belastingschuld.

Oordeel van de commissie3

Het is niet gebleken dat de belastingdienst onzorgvuldig heeft gehandeld jegens verzoeker. De staatssecretaris heeft dan ook terecht geen gehoor gegeven aan de in het kader van de behandeling van het verzoekschrift opgekomen eis van verzoeker om schade te vergoeden.

Voorstel aan de Kamer

Er is geen reden om de Kamer een voorstel te doen.

De voorzitter van de commissie, Neppérus

De griffier van de commissie, Van Dijk


X Noot
1

Dit adres en de stukken welke de commissie bij haar onderzoek ten dienste hebben gestaan, liggen op het commissiesecretariaat Verzoekschriften, Lange Poten 4, Den Haag, ter inzage van de leden.

X Noot
2

Naam en adres van verzoeker zijn de commissie bekend.

X Noot
3

De commissie bestaat uit de leden: Cörüz (CDA), Smeets (PvdA), Neppérus (voorzitter) (VVD), Van Raak (SP), Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU), Elissen (PVV), Schouw (D66), Taverne (VVD) en de plaatsvervangend leden Biskop (CDA), Klijnsma (PvdA,) Harbers (VVD) en Mulder (VVD).

Naar boven