33 030 Verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven

Nr. 20 VERSLAG OVER HET VERZOEKSCHRIFT 1 VAN B. O. TE G.2 BETREFFENDE DE BEHANDELING VAN EEN WUV-UITKERING

Vastgesteld 19 april 2012

Klacht

Verzoekster is van mening dat de belastingdienst haar uitkering uit hoofde van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940–1945 (WUV) ten onrechte tot haar fiscale jaarinkomen rekent en dus ten onrechte meetelt bij de bepaling van haar recht op bij voorbeeld huurtoeslag.

Naar aanleiding van deze klacht heeft de staatssecretaris van Financiën inlichtingen verstrekt aan de commissie.

Feiten

De Sociale Verzekeringsbank keert een WUV-uitkering uit als belastbaar loon en de uitkering telt dan ook mee voor het verzamelinkomen voor de inkomstenbelasting en de bepaling van het recht op toeslagen.

Verzoekster heeft hier in verschillende achtereenvolgende jaren formeel bezwaar tegen gemaakt, welke bezwaren door de inspecteur zijn afgewezen. Verzoekster heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om daarna in beroep te gaan bij de belastingrechter.

Overwegingen

Een WUV-uitkering is door de wetgever, zo blijkt uit de wetsgeschiedenis, bedoeld als een uitkering die het inkomen van betrokkene aanvult tot een niveau dat hij of zij zou hebben gehad zonder geestelijke en/of lichamelijke klachten als gevolg van de Tweede Wereldoorlog en wordt daarom beschouwd als loon. De uitkering is niet bedoeld als smartengeld.

Wel is begrijpelijk dat verzoekster de uitkering beschouwt als een vorm van schadeloosstelling en daarmee als een zogenoemd bijzonder inkomensbestanddeel dat niet mee zou moeten tellen bij de bepaling van het recht op andere uitkeringen. Er zijn ook uitkeringen van stichtingen en dergelijke die als zodanig worden beschouwd en die ook in voorlichtingsbrochures van de belastingdienst worden genoemd. Het is begrijpelijk dat dit voor verwarring zorgt. De voorlichting is inmiddels verbeterd.

Voor zover verzoekster tevens klaagt over het feit dat de belastingdienst niet op enkele van haar brieven heeft gereageerd, kan slechts worden vastgesteld dat wel degelijk op haar bezwaarschriften is beslist en dat wellicht niet op afzonderlijke brieven die zij ter toelichting op haar bezwaren heeft verstuurd is gereageerd.

Oordeel van de commissie3

De WUV-uitkering van verzoekster wordt conform de bedoeling van de wetgever in het belasting- en toeslagenstelsel betrokken. Er is geen reden om dit opnieuw te bezien noch is er in dat geval de mogelijkheid om de hardheidsclausule toe te passen.

Voorstel aan de Kamer

Er is geen aanleiding om de Kamer een voorstel te doen.

De voorzitter van de commissie, Neppérus

De griffier van de commissie, Van Dijk


X Noot
1

Dit adres en de stukken welke de commissie bij haar onderzoek ten dienste hebben gestaan, liggen op het commissiesecretariaat Verzoekschriften, Lange Poten 4, Den Haag, ter inzage van de leden.

X Noot
2

Naam en adres van verzoeker zijn de commissie bekend.

X Noot
3

De commissie bestaat uit de leden: Cörüz (CDA), Smeets (PvdA), Neppérus (voorzitter) (VVD), Van Raak (SP), Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU), Elissen (PVV), Schouw (D66), Taverne (VVD) en de plaatsvervangend leden Biskop (CDA), Klijnsma (PvdA,) Harbers (VVD) en Mulder (VVD).

Naar boven