33 003 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2012)

R VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 11 mei 2012

De leden van de vaste commissie voor Financiën1 hebben kennis genomen van het door het Centraal Planbureau (CPB) gepubliceerde Centraal Economisch Plan (CEP) 2012.

Naar aanleiding daarvan hebben de leden van de SP-fractie van die commissie verzocht bij brief van 11 april 2012 aan de minister van Economische Zaken om de Kamer via het CPB hierover aanvullende informatie te doen verstrekken.

Het Centraal Planbureau heeft op verzoek van de minister van Economische Zaken, Landbouw en Visserij, op 20 april 2012 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Financiën, Kim van Dooren

BRIEF AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Den Haag, 11 april 2012

De leden van de vaste commissie voor Financiën hebben kennis genomen van het door het Centraal Planbureau (CPB) gepubliceerde Centraal Economisch Plan (CEP) 2012. De leden van de SP-fractie verzoeken u om

de Kamer via het CPB hierover de volgende aanvullende informatie te doen verstrekken. Zij ontvangen graag, in aansluiting op CEP Tabel 4.7 (Koopkracht 2012 en 2013) en Tabel 4.8 (Koopkracht gemiddeld 2011–2015), de overeenkomstige cijfers voor de categorieën 350–500% wettelijk minimumloon (WML) en > 500% WML (de laatste grens betreft de categorie met een bruto inkomen van groter dan ongeveer € 94 000).

Ten aanzien van dit verzoek van de leden van de SP-fractie vestigt de commissie graag uw aandacht op haar brief van 15 februari jl. inzake koopkrachttabellen van het CPB.2

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, Prof. dr. P. H. J. Essers

BRIEF DE ONDERDIRECTEUR VAN HET CENTRAAL PLANBUREAU

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 april 2012

Afgelopen week bereikte mij via de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie uw verzoek namens de Vaste Commissie voor Financiën. De leden van de SP-fractie van uw commissie verzochten om aanvullende informatie bij de koopkrachtcijfers uit het Centraal Economisch Plan 2012 (CEP).

Het CPB kan helaas niet aan het verzoek voldoen. Zoals nogmaals is bevestigd in de recent inwerking getreden Aanwijzingen voor de Planbureaus stelt het CPB zelf vast welke gegevens er in haar publicaties worden opgenomen. In dit geval is er ons inziens geen reden om de wijze van rapporteren aan te passen.

De koopkrachtontwikkeling van de categorie boven 350% van het wettelijk minimumloon (WML) geeft een goede indicatie van de koopkrachtontwikkeling van huishoudens met hogere inkomens, waaronder vieren half of vijfmaal modaal.

Deze huishoudens vallen namelijk in de hoogste belastingschijf en onder dezelfde regelingen. Net als andere jaren heeft het CPB ook in het CEP puntenwolken gepubliceerd (bladzijden 96 en 100) die de koopkracht weergeven van huishoudens tot en met een inkomen van 125 000 Euro. In de bijbehorende medianentabel (bladzijden 95 en 99) worden ook de allerhoogste inkomens meegenomen. Tenslotte zou het een te grote aanslag op de capaciteit van het CPB betekenen om de koopkrachtontwikkeling van de groepen die in de brief worden genoemd te berekenen, daar deze cijfers niet zonder extra onderzoek zijn vast te stellen.

Ik vertrouw erop u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.

Dr. G. M. M. Gelauff, Onderdirecteur


X Noot
1

Samenstelling: Holdijk (SGP), Van der Linden (CDA), Terpstra (CDA), Noten (PvdA), Sylvester (PvdA), Essers (CDA) (voorzitter), Nagel (50PLUS), Elzinga (SP) Koffeman (PvdD), Reuten (SP), Knip (VVD), Hoekstra (CDA), Van Boxtel (D66), Backer (D66), Vos (GL), De Boer (GL), De Lange (OSF), Sent (PvdA), Postema (PvdA), Klever (PVV), Van Strien (PVV), Faber-van de Klashorst (PVV), Ester (CU), De Grave (VVD) (vice-voorzitter), Van Rey (VVD) en Bröcker (VVD).

X Noot
2

Kamerstukken I 2011/12 33 003, O.

Naar boven