33 000 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2012

Nr. 26 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 2011

Met deze brief wil ik u informeren over het besluit van het Amerikaanse ministerie van Defensie om de Amerikaanse garnizoensplaats in Schinnen te sluiten en de werkzaamheden te verplaatsen naar Brunssum. Dit is op 2 november jl. aangekondigd door de Amerikaanse autoriteiten. Heden is vanuit Amerikaanse zijde meer gedetailleerde informatie beschikbaar gesteld.

De sluiting van deze opslag- en onderhoudsbasis voor Amerikaans materieel maakt deel uit van de Amerikaanse bezuinigingen, waarvoor ook wordt gekeken naar de herbelegging van bases in verschillende Europese landen. De Verenigde Staten zoeken naar doelmatigheidswinst door locaties in Europa te concentreren of zelfs geheel af te stoten.

Op de garnizoensplaats in Schinnen werkt 154 man burgerpersoneel dat in dienst is van het Nederlandse ministerie van Defensie. Veertien mensen in dienst van Defensie worden helaas overtollig door de verhuizing, die naar verwachting binnen drie jaar zijn beslag zal krijgen. Op dit personeel is het Sociaal Beleidskader van toepassing. Het streven van Defensie is erop gericht om het personeel dat wordt geconfronteerd met overtolligheid zoveel mogelijk naar ander werk te begeleiden, zowel binnen als buiten Defensie. Het overige deel van het Nederlands personeel op Schinnen kan zijn werkzaamheden voortzetten op de nieuwe locatie in Brunssum.

De betrokken medezeggenschap en het personeel zijn op respectievelijk 7 en 8 november geïnformeerd. De lokale autoriteiten worden gelijktijdig met het verzenden van deze brief geïnformeerd.

De Amerikaanse autoriteiten konden nog geen nieuwe informatie verstrekken over de besluitvorming rond de mogelijke verplaatsing van de Amerikaanse transport coördinatie-eenheid in Capelle aan den IJssel. Het besluit daarover wordt niet eerder verwacht dan het einde van dit jaar.

De minister van Defensie,

J. S. J. Hillen

Naar boven