33 000 V Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2012

Nr. 142 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 april 2012

Naar aanleiding van het Algemeen Overleg op 16 maart 2011 (Kamerstuk 32 500 V, nr. 163) over corruptie met fondsen van het Global Fund Aids TB Malaria heeft de Kamer verzocht eerder geïnformeerd te worden over mogelijk misbruik van fondsen van internationale organisaties, die mede door Nederland gesteund worden. Daarom breng ik de volgende informatie onder uw aandacht.

In juli 2010 ontdekte UNICEF-Pakistan bij het subkantoor in Peshawar financiële onregelmatigheden. Het ging om een programma voor het herstel van scholen in een moeilijk toegankelijk en extreem onveilig gebied. Deze scholen waren beschadigd geraakt nadat daarin in 2009 door het conflict in West-Pakistan grote aantallen ontheemden waren gehuisvest. In 2010 vonden er grootschalige overstromingen plaats in dit gebied, waardoor opnieuw mensen ontheemd raakten.

UNICEF heeft meteen een onderzoek uitgevoerd naar de omvang van het misbruik van fondsen. Nederland werd daarover begin 2011 geïnformeerd. UNICEF heeft begin dit jaar aan betrokken donoren schriftelijk meegedeeld dat uit het onderzoek naar voren is gekomen dat in totaal naar schatting 4,05 miljoen USD niet rechtmatig is besteed. Er werden te hoge rekeningen ingediend of rekeningen voor onvolledig uitgevoerd werk. Daarbij is Nederland voor ongeveer 61 491 USD benadeeld. Naast Nederland zijn nog 9 andere donoren betrokken. Ik heb UNICEF gevraagd of het mogelijk is om de geleden schade op derden te verhalen. Nadere informatie van UNICEF hierover volgt nog.

UNICEF kwam na ontdekking onmiddellijk in actie en pakte de zaak serieus aan in lijn met zijn zero-tolerance beleid. UNICEF heeft betalingen meteen opgeschort en in 2010 een interne audit bij het kantoor in Peshawar uitgevoerd. Noodzakelijke verbeteringen zijn in 2011 volledig doorgevoerd. Daarbij gaat het onder meer om versterking van de supervisie op interne controle en op naleving van regels. In 2011 heeft UNICEF een vervolg audit van het Peshawar-kantoor en audits van andere kantoren in Pakistan uitgevoerd. Daaruit zijn geen nieuwe malversaties gebleken. Ook voerde UNICEF een intern onderzoek uit naar mogelijk strafbaar handelen. Dit onderzoek is inmiddels overgedragen aan het VN Office of Legal Affairs (OLA).

De volledige afwikkeling van de zaak zal naar verwachting nog geruime tijd in beslag nemen. Nederland zal de zaak op de voet blijven volgen. Ik wacht de uitkomst van nog lopende onderzoeken af.

De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, H. P. M. Knapen

Naar boven