33 000 III Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken en van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2012

21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 21 BRIEF VAN DE MINISTER PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2012

In de regeling van werkzaamheden van 27 maart jongstleden vroeg de heer Samsom namens de fracties van SP, D66, Groen Links, Christenunie en de PvdA een brief van het kabinet waarin wordt ingegaan op de deadline van 30 april voor het indienen van het jaarlijkse Stabiliteitsprogramma bij de Europese Commissie en de wens van deze fracties de brief voorafgaand ter goedkeuring voorgelegd te krijgen.

Het kabinet herkent de deadline van 30 april en zal uiterlijk op die dag het Stabiliteitsprogramma aan de Europese Commissie sturen. De afspraak is dat eurolanden in het Stabiliteitsprogramma informatie aanleveren over het te voeren budgettaire beleid tot en met de drie jaren na het jaar van indiening van het programma.

In dit programma zal het kabinet aangeven hoe zij denkt te gaan voldoen aan de eisen van het Stabiliteits- en Groeipact. Het Stabiliteitsprogramma zal geen beleidsvoornemens bevatten, die nog niet eerder naar de Tweede Kamer zijn gecommuniceerd.

Het kabinet zal wijzigingen in de Rijksbegroting in elk geval op reguliere wijze aan de Staten-Generaal aanleveren. Hierdoor wordt de inbreng van de zijde van de Kamers gegarandeerd. Wijzigingen in de begroting voor 2012 als gevolg van uitvoeringsmutaties en de gesprekken op het Catshuis zullen de Staten-Generaal bereiken in de Voorjaarsnota. Deze wordt – conform de wettelijke termijn – uiterlijk op 1 juni aanstaande aangeboden. Het is gebruikelijk dat de Voorjaarsnota nog voor de zomer in de Tweede Kamer wordt besproken.

De begroting van 2013 zal ter goedkeuring worden voorgelegd op Prinsjesdag. Daarna hebben beide Kamers volop de gelegenheid te debatteren over de inhoudelijke voorstellen terzake.

Als de gesprekken op het Catshuis zijn afgerond zal de Kamer worden geïnformeerd, zodat de Kamer hierover desgewenst kan debatteren. Het kabinet is hiertoe vanzelfsprekend graag bereid.

Het Stabiliteitsprogramma van Nederland zal geen beleidsvoornemens bevatten die nog niet eerder naar de Tweede Kamer zijn gecommuniceerd. Eerdere jaren is het Stabiliteitsprogramma ook niet aan de Kamer gezonden voorafgaande aan verzending door de minister van Financiën aan de Europese Commissie; het parlement krijgt het Stabiliteitsprogramma altijd gelijktijdig toegestuurd.

De minister-president, De minister van Algemene Zaken, M. Rutte

Naar boven