Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 2014-2015 | 32862 nr. N |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 2014-2015 | 32862 nr. N |
Vastgesteld 2 februari 2015
In vervolg op het gevoerde schriftelijk overleg1 inzake een meer integrale benadering van risico's hebben de leden van de vaste commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening2 de Staatssecretaris en de Minister van Infrastructuur en Milieu op 1 december 2014 een brief gestuurd met daarin het verzoek nogmaals te reageren op de op 8 oktober 2014 gestelde vragen De commissie verzocht de beantwoording te ontvangen voorafgaand aan het mondeling overleg met de Minister en Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.
De Staatssecretaris heeft, mede namens de Minister, op 2 februari 2015 gereageerd.
De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.
De griffier van de vaste commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening, De Boer
Aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu
Den Haag, 1 december 2014
De leden van de vaste commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening (IMRO) danken u en de Minister van Infrastructuur en Milieu voor de toegezonden brief van 20 november 2014 in reactie op de door deze commissie verzonden brief van 8 oktober 2014.3
U geeft aan het eens te zijn met de constatering van de commissie dat er verschillen zijn te vinden in de benadering van veiligheidsvraagstukken. De commissie constateert dat de gestelde vraag en het gegeven antwoord langs elkaar heen lopen en verzoekt u om nogmaals schriftelijk te reageren op de gestelde vragen. Omdat de commissie het belangrijk vindt om een gedegen antwoord op de door haar gestelde vraag te ontvangen verzoekt de commissie u om ook aandacht te besteden aan de meer integrale benadering van de risico's op verschillende risicodomeinen in het kader van de uitwerking van Bewust Omgaan met Veiligheid, zoals verwacht in het voorjaar van 2015.
Daarnaast nodigt de commissie uzelf en de Minister van I&M graag uit voor een mondeling overleg op zo kort mogelijke termijn. De commissie ontvangt de beantwoording graag voorafgaand aan het mondeling overleg.
Voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening, T.P.A.M. Reynaers
Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 2 februari 2015
Op 1 december 2014 verzocht u mij om een meer gedegen beantwoording van uw vragen met betrekking tot de integrale benadering van de risico's op verschillende risicodomeinen in het kader van de uitwerking van Bewust Omgaan met Veiligheid (nadere uitwerking toezegging T01793). Op 17 december zegde ik toe u uiterlijk 3 februari een nader antwoord te zenden. Hierbij voldoe ik, mede namens de Minister van Infrastructuur en Milieu, aan uw verzoek.
De toezegging die ik u deed tijdens het debat over het Basisnet Vervoer Gevaarlijke Stoffen, in juli 2013, had twee elementen in zich. Ten eerste vroeg u om een meer verticale integratie van alle noodzakelijke elementen in het risico- en veiligheidsbeleid. Met de nota «Bewust Omgaan met Veiligheid: Rode Draden» hebben de Minister van Infrastructuur en Milieu en ik in een proeve van een afwegingskader daar invulling aan gegeven. In die nota is omschreven vanuit welke uitgangspunten en op welke wijze wij alle elementen in onze afwegingen een plek geven in elke stap van het beleidsproces.
Een voorbeeld van een beleidsproces waarin de elementen uit de nota «Bewust Omgaan met Veiligheid: Rode Draden» worden toegepast is de Modernisering van de Omgevingsveiligheid.4 Die modernisering heeft tot doel om eerder in het ruimtelijk ordeningsproces de omgevingsveiligheid een plek te geven, door bijvoorbeeld inpassing in omgevingsvisies en -plannen. Door te werken met robuuste gebruiksruimten (zonder ingewikkelde risicoberekeningen) wordt de omgeving en de bedrijven duidelijkheid, meer rechtszekerheid en op termijn vooral ook meer veiligheid gegeven. Stakeholders krijgen een duidelijke rol in dit programma.
Het tweede deel van de toezegging betrof de horizontale integratie: een vergelijking, en waar mogelijk meer stroomlijning, tussen de diverse veiligheidsdomeinen. Hieraan geven wij nu invulling in de tweede fase van het programma Bewust Omgaan met Veiligheid, die recent gestart is en waarin het genoemde afwegingskader toegepast en getoetst wordt op de diverse risico- en veiligheidsvraagstukken van Infrastructuur en Milieu, waaronder bijvoorbeeld waterveiligheid, omgevingsveiligheid, verkeersveiligheid en railveiligheid. Daarbij wordt nadrukkelijk ook aandacht geschonken aan het omgaan met nieuwe, onzekere risico’s en wordt verbinding gelegd met lopende beleidsontwikkeling, zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet. Een belangrijk element is ook een bezinning op, en stroomlijnen van, strategische en operationele doelen en de vertaling daarvan in concreet beleid, zoals bijvoorbeeld het stellen van wettelijke normen. Daarbij wordt uitgegaan van een basisveiligheid voor elke burger als vertrekpunt, en een ambitieniveau voor de lange termijn voor de afzonderlijke veiligheidsdomeinen.
De Minister van Infrastructuur en Milieu en ik zien uit naar een vruchtbare gedachtewisseling met uw Kamer over zowel de uitwerking van de «verticale integratie» als onze plannen om invulling te geven aan de «horizontale integratie».
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld
Samenstelling:
Holdijk (SGP), Van der Linden (CDA), Essers (CDA), Kox (SP), Slagter-Roukema (SP), Engels (D66), Nagel (50PLUS), Duthler (VVD), Hermans (VVD), Huijbregts-Schiedon (VVD) (vice-voorzitter), Koffeman (PvdD), Schaap (VVD), Flierman (CDA), Martens (CDA), Van Boxtel (D66), Vos (GL), De Boer (GL), De Lange (OSF), Ter Horst (PvdA), Vlietstra (PvdA), Reynaers (PVV) (voorzitter), Ester (CU), Schouwenaar (VVD) Van Beek (PVV), Duivesteijn (PvdA), Koning (PvdA), Kops (PVV), Meijer (SP), Van Zandbrink (PvdA)
Kamerstuk 29 517, nr. 92 (18 december 2014), «Uitvoeringsprogramma Modernisering Omgevingsveiligheid 2015–2018»; zie bijlage voor de aanbiedingsbrief.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32862-N.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.