32 852 Grondstoffenvoorzieningszekerheid

Nr. 173 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2021

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Nederlandse rapporten over 2019 en 2020 aan over de activiteiten van de Nederlandse delfstoffenindustrie, dat is opgesteld volgens de standaard van het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI)1.

Het EITI is de internationale standaard die als doel heeft het vergroten van transparantie, en daarmee het begrip, van het proces van delfstoffenwinning en afdrachten over de winning van aardolie, aardgas en minerale delfstoffen door bedrijven aan de Staat. De EITI-standaard vereist openheid van feitelijke informatie door de hele waardeketen van de delfstoffenindustrie, van de winning van delfstoffen tot en met de baten voor de samenleving. Wereldwijd zijn 56 landen bij het EITI aangesloten. Het feit dat zij de transparantiestandaard implementeren, is in veel landen een grote stap.

De Nederlandse overheid steunt het EITI vanaf de oprichting in 2003. In 2018 werd Nederland zelf een implementerend land. In tegenstelling tot veel andere landen is in Nederland de meeste informatie over de delfstoffenindustrie reeds publiek beschikbaar. De meerwaarde van de EITI-rapporten is dat informatie over het proces van delfstoffenwinning, informatie over de vergunningen en afdrachten van bedrijven aan de overheid in een jaar op een feitelijke en begrijpelijke manier in één rapport beschikbaar wordt gesteld. Het doel is dat de informatie bijdraagt aan een goed geïnformeerd debat over de waardeketens en andere aspecten in de delfstoffenindustrie in ons land. Actuele informatie draagt daaraan bij en om die reden is ervoor gekozen om dit jaar zowel de cijfers van 2019 als 2020 te publiceren om op deze manier de meest recente cijfers over de afdrachten publiekelijk ter beschikking te kunnen stellen.

Met het beschikbaar stellen van de financiële gegevens over de fiscale jaren 2019 en 2020 maakt de Nederlandse vertegenwoordiging van EITI (NL-EITI) een stap naar het verstrekken van meer actuele informatie over de delfstofwinning in Nederland. De rapporten richten zich op de olie-, gas- en zoutindustrie en rapporteren over de geldstromen, waar mogelijk op vergunningsbasis, tussen deze bedrijven en de Nederlandse overheid. De rapporten zijn volgens de EITI standaard 2019 opgesteld door een externe accountant. Uit onderzoek door deze accountant blijkt dat de door bedrijven opgegeven betalingen aan de overheid ook daadwerkelijk door die overheid zijn ontvangen.

De rapporten over 2019 en 2020 zijn opgesteld en uitgebracht door de Nederlandse EITI multi-stakeholdergroep (MSG), bestaande uit afgevaardigden van het maatschappelijk middenveld, de overheid en het bedrijfsleven.

In tegenstelling tot de eerder gepubliceerde rapporten uit 2017 en 2018 die aan uw Kamer zijn gezonden (Kamerstuk 32 852, nrs. 110 en 141) beslaan deze rapporten enkel de cijfermatige weergave van de afdrachten van bedrijven aan de overheid. Het contextuele deel met informatie over delfstoffenwinning in Nederland is opgenomen in de vernieuwde website van NL-EITI (www.eiti.nl). Daar wordt onder andere de geschiedenis van de delfstoffensector in Nederland beschreven. Ook vindt u meer informatie over de economische betekenis van de delfstoffensector voor Nederland en binnen welk wettelijk kader dit gebeurt. Tevens zijn de financiële gegevens zoals ook gepubliceerd in beide zojuist aangeboden rapporten, volgens het Open Data beleid van het NL-EITI, te raadplegen in het dataportaal op deze website.

Naast de eerdergenoemde feitelijke informatie over de delfstoffenindustrie in Nederland gaat de nieuwe website ook in op de relatie van de delfstoffenindustrie tot de energietransitie in Nederland. In het proces om de winning en het gebruik van fossiele energiebronnen af te bouwen, zijn verschillende duurzame alternatieven beschikbaar. De website geeft een feitelijke toelichting op de huidige stand van zaken rond windenergie, waterstof, CO2-opslag en aardwarmte, en hoe deze in dit transitieproces ingezet kunnen worden. Ook wordt beschreven waar aardgas nu en in de komende jaren nog een rol blijft spelen in de energietransitie en welke stimuleringsmaatregelen de Nederlandse overheid neemt om dit proces te bevorderen. Verdere informatie over delfstoffen winning en duurzame alternatieven zijn uiteraard ook te vinden via de website van de rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl)

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, S.A. Blok


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven