32 849 Mijnbouw

Nr. 243 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 maart 2024

Jaarlijks informeer ik uw Kamer, mede namens de Minister voor Natuur en Stikstof, over de monitoringsrapportages van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Frisia op de Waddenzee, geëvalueerd door de Auditcommissies Gaswinning en Zoutwinning. De activiteiten van aardgaswinning en zoutwinning onder de Waddenzee brengen complexe milieuvraagstukken met zich mee. De impact op de natuur en biodiversiteit vereist zorgvuldige monitoring. De monitoringsrapportages waarborgen duurzaamheid, minimaliseren milieueffecten en beschermen de integriteit van de Waddenzee. De vraag hoe we de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in lijn brengen met de bescherming van dit ecologisch waardevolle gebied staat bij de monitoring centraal.

Mede namens de Minister voor Natuur en Stikstof stuur ik u hierbij het advies over de monitoring van aardgaswinning onder de Waddenzee vanaf de locaties Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen. Dit advies behandelt de resultaten van het monitoringsjaar 2022 en is op 8 november 2023 door de Auditcommissie Gaswinning aan mij voorgelegd. Daarnaast ontvangt u van ons het advies betreffende de monitoring van zoutwinning, waarin de resultaten van het monitoringsjaar 2022 worden besproken. Dit advies is op 19 september 2023 door de Auditcommissie Zoutwinning aan mij overhandigd. Tot slot geef ik aan op welke manier er rekening wordt gehouden met deze adviezen.

Monitoring van aardgaswinning 2022

De Auditcommissie Gaswinning onderschrijft de conclusie van de NAM dat de bodemdaling door gaswinning in 2022 binnen de toegestane gebruiksruimte is gebleven. Daarnaast concludeert de Auditcommissie dat er geen aanwijzingen zijn voor negatieve veranderingen in de Europees beschermde natuurwaarden in de Waddenzee, de kwelders en in het Lauwersmeergebied, die het gevolg kunnen zijn van de gaswinning. De Auditcommissie constateert dat het natuuronderzoek van goede kwaliteit is.

Monitoring van Zoutwinning 2022

De Auditcommissie Zoutwinning onderschrijft, op grond van de haar toegezonden rapporten, dat de bodemdaling door zoutwinning in 2022 binnen de toegestane gebruiksruimte is gebleven. Daarnaast vindt de Auditcommissie het nieuwe samenvattende rapport een goede, overzichtelijke, toevoeging. Het monitoringsprogramma geeft volgens hen een compleet en samenhangend beeld weer van de huidige situatie en trends in het gebied. Dit geldt zowel voor (Pleistocene) bodemdaling, als het uitblijven van effecten op morfologie en de natuur. Daarnaast adviseert zij om in het volgende monitoringsjaar meer aandacht te besteden aan het verklaren van afwijkingen in de metingen.

Hoe wordt rekening gehouden met deze adviezen?

De Ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zien erop toe dat de NAM en Frisia de adviezen van de Auditcommissies meenemen in hun monitoringsprogramma’s voor de Waddenzee en hierover rapporteren in de volgende meet- en monitoringsrapportages van 2023.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven