32 847 Integrale visie op de woningmarkt

Nr. 1196 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juni 2024

In mijn brief1 van 28 maart 2023 heb ik aangekondigd het Rijksvastgoedbedrijf nog meer in te gaan zetten om het ruimtelijk beleid te realiseren. Onderdeel van de bredere maatschappelijke inzet is de bijdrage aan de woningbouw. Met vastgoed en gronden kan het Rijk een bijdrage leveren aan het terugdringen van de woningnood door betaalbare huur- en koopwoningen te realiseren. Tijdens het commissiedebat Rijksvastgoed en renovatie Binnenhof op 29 mei 2024 heb ik uw Kamer toegezegd inzichtelijk te maken wat deze bijdrage van het rijksvastgoed op de woningmarkt is en welk potentieel er nog ligt. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft verschillende methoden ontwikkeld om rijksvastgoed in te zetten voor de maatschappelijke behoeften. Bijgaand aan deze Kamerbrief vindt u een infographic die deze inzet inzichtelijk maakt.

Herbestemmen overtollig rijksvastgoed

De eerste methode om rijksvastgoed in te zetten is het herbestemmen van overtollig rijksvastgoed. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat in nauwe samenwerking met een betreffende gemeente op zoek naar een nieuwe gebruiksfunctie voor vastgoed dat niet meer nodig is voor de functie waarvoor het Rijk het vastgoed in bezit heeft. Deze methode heeft laten zien succesvol te zijn. Tussen 2016 en 2023 heeft het Rijksvastgoedbedrijf verschillende gebouwen en complexen herbestemd en verkocht. Op en in deze gebouwen en complexen worden door marktpartijen naar schatting in totaal 10.000 woningen gerealiseerd, waarvan ongeveer twintig procent al is opgeleverd.2

Woningbouwprojecten

De tweede methode is de inzet van de grondenportefeuille aan grootschalige woningbouwprojecten, zoals woningbouwlocatie Valkenhorst bij Katwijk. In Flevoland zijn diverse rijkslocaties beschikbaar waar woningbouw gerealiseerd kan worden. Deze projecten maken onderdeel uit de grootschalige NOVEX woningbouwlocatie MRA Oost, waarover ik uw Kamer per brief3 op 5 juni jl. heb geïnformeerd. De verwachting is nu dat er in Flevoland rijksgrond ingezet kan worden voor de realisatie van 25.000–35.000 woningen op locatie Almere Pampus (volledig op rijksgrond), 9.000–16.000 woningen op locatie Lelystad ZuiderC (waarvan circa 10.000 woningen op rijksgrond) en 15.000 op de locatie Almere Oosterwold, grondgebied van de gemeente Almere alsook Zeewolde (waarvan circa 8.500 woningen op rijksgrond), afhankelijk van investeringen in bereikbaarheid. In de invulling van de plannen houdt het Rijksvastgoedbedrijf, samen met de regionale partners, rekening met de Contourennotitie Nota Ruimte4, die ik op 6 oktober 2023 met uw Kamer heb gedeeld.

Beschikbaar stellen vastgoed voor opvang

De derde methode omvat het beschikbaar stellen van rijksvastgoed voor de opvang van vluchtelingen. Het Rijksvastgoedbedrijf stelt locaties beschikbaar aan het COA, waar op dit moment ongeveer 7.700 mensen worden opgevangen. Daarnaast onderzoekt het Rijksvastgoedbedrijf welke andere locaties er ingezet kunnen worden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge


X Noot
1

Vergaderjaar 2022–2023, Kamerstuk 34 257, nr. 4

X Noot
2

Cijfers gebaseerd op gerealiseerde woningen en een prognose op basis van de op moment van verkoop door het RVB aan (in de meeste gevallen) marktpartijen ingediende plannen. Deze kunnen nadien nog wijzigen

X Noot
3

Vergaderjaar 2023–2024, Kamerstuk 32 847, nr. 1187

X Noot
4

Vergaderjaar 2023–2024, Kamerstuk 29 435, nr. 264

Naar boven