32 847 Integrale visie op de woningmarkt

Nr. 1122 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 november 2022

In 2022 zijn de Nationale Woon- en Bouwagenda (NWBA) en de zes onderliggende programma’s gelanceerd, namelijk (1) Woningbouw, (2) Betaalbaar wonen, (3) Een thuis voor iedereen, (4) Wonen en zorg voor ouderen, (5) Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving, en (6) Nationaal programma Leefbaarheid en veiligheid. Met deze programma’s hebben we de regie op de volkshuisvesting hernomen, waarbij we stevige ambities voor onszelf hebben gesteld.

Inmiddels zijn we een jaar onderweg met de actielijnen van de programma’s en worden de eerste resultaten van onze inzet zichtbaar. Dit geven we weer in de (jaarlijkse) Staat van de Volkshuisvesting – de integrale voortgangsrapportage over de NWBA en de zes programma’s voor de volkshuisvesting. Vorig jaar kwam de eerste voortgangsrapportage uit, waarin een beginstand is gegeven.

Hierbij bied ik uw Kamer de Staat van de Volkshuisvesting 2023 aan. Het eerste deel van de Staat van de Volkshuisvesting 2023 beschrijft de ontwikkelingen op de gestelde doelen om meer woningen te realiseren, woonlasten beter draagbaar te maken, woningen te verduurzamen en kwetsbare wijken perspectief te geven. Het tweede deel gaat in op wat er beleidsmatig binnen de zes programma’s tot stand is gebracht. De rapportage sluit af met een verdiepend hoofdstuk over corporaties.

Als bijlage bij de Staat van de Volkshuisvesting 2023 stuur ik uw Kamer het Jaarverslag Wet op de huurtoeslag.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

Naar boven