32 847 Integrale visie op de woningmarkt

Nr. 1075 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juli 2023

Met deze brief informeer ik u over de vervolgstappen in het proces voor de ontwikkeling van de Gnephoek in Alphen aan den Rijn.

De gemeente heeft het scenario voor 5.500 woningen en natuurontwikkeling in de Gnephoek uitgewerkt in een eindconcept van het Contourenplan.1 In het bestuurlijk overleg van 6 juli jl. is dit Contourenplan positief ontvangen. Alle partijen zijn van mening dat de benodigde informatie op tafel ligt, om de volgende stap te kunnen zetten richting de formele besluitvorming. Het college van burgemeester en wethouders zal het Contourenplan binnenkort bespreken. Vervolgens zal het ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De provincie Zuid-Holland zal daarna de integrale afweging maken over het plan.

In mijn brief van 12 oktober 2022 heb ik u geïnformeerd over het door de gemeente Alphen aan den Rijn uit te werken scenario voor 5.500 woningen en natuurontwikkeling in de Gnephoek. Dit scenario is gebaseerd op het advies van de heer Kuijken van 30 september 2022, in het licht van de uitvoering van de motie van de leden Terpstra en Koerhuis.2 , 3

De gemeente heeft in afstemming met de betrokken partijen met het Contourenplan invulling gegeven aan de aandachtspunten in het advies van de heer Kuijken en aan de uitgangspunten uit de brief van GS van Zuid-Holland van 19 april 2022. De heer Kuijken heeft het proces begeleid en heeft daarover een rapportage uitgebracht.4 In de rapportage geeft hij aan dat hij het Contourenplan realistisch en aanvaardbaar vindt. Naar de mening van het Hoogheemraadschap van Rijnland is het Contourenplan, mits consequent uitgewerkt, een voorbeeld voor water- en bodemgestuurd ontwikkelen en laat het zien dat dit plan ook op dit punt realistisch is.

De financiële haalbaarheid van de ontwikkeling van de Gnephoek heeft mijn aandacht. In het eerdergenoemde advies van de heer Kuijken is al gewezen op een onrendabele top. Het Contourenplan vermeldt een tekort van € 50 miljoen. Dat wordt nader onderzocht. Gezien het belang van de ontwikkeling zoals genoemd in de motie Terpstra-Koerhuis en gezien de voorbeeldfunctie voor het ontwikkelen van integrale woningbouw en gebiedsontwikkeling met inachtneming van water en bodem-sturend, ligt een bijdrage van rijksmiddelen voor de woningbouw in de rede.

In november 2023 wordt een volgend bestuurlijk overleg gepland over de voortgang van de diverse procedures waaronder de financiering. De heer Kuijken zal het proces tot het eind van het jaar begeleiden. De besluiten uit dit komende bestuurlijk overleg zal ik uiteraard met u delen.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge


X Noot
1

Link naar de stukken op de website van gemeente Alphen aan den Rijn https://landschap-stad.nl/contourenplan-gnephoek/

X Noot
2

Kamerstuk 32 847, nr. 971

X Noot
3

Kamerstuk 35 517, nr. 58

X Noot
4

Rapportage begeleiding Contourenplan», https://landschap-stad.nl/contourenplan-gnephoek/

Naar boven