32 841 Wijziging van de Wet veiligheidsregio’s in verband met de oprichting van het Instituut Fysieke Veiligheid en in verband met de volledige regionalisering van de brandweer

Nr. 26 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID SLOB TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 17

Ontvangen 8 februari 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel F, komt te luiden:

F

Artikel 25 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De brandweer voert tevens taken uit bij rampen en crises in het kader van de rampenbestrijding en de crisisbeheersing, waaronder het voorbereiden van de operationele leiding en van de coördinatie bij de bestrijding van rampen en crises.

2. In het derde lid, wordt «De regionale brandweer» vervangen door: De brandweer.

Toelichting

De Wet Veiligheidsregio’s regelt dat de Burgemeester (artikel 5) of de Voorzitter van de Veiligheidsregio (artikel 39) het opperbevel bij rampen en crises heeft. De wet laat open wie bij een ramp of crisis de operationele coördinatie heeft. Doordat de voorbereiding op de coördinatie bij rampen en crises niet belegd is kan er onduidelijkheid over operationele coördinatie ontstaan als die ramp en crisis zich aandient.

In de Brandweerwet 1985 stond in artikel 4 dat door de deelnemende gemeenten aan het bestuur van de regionale brandweer in elk geval als taak zou worden opgedragen «het voorbereiden van de coördinatie bij de bestrijding van rampen en zware ongevallen» (lid 1 onderdeel 1 sub e) en «het regelen van de operationele leiding bij de bestrijding van rampen en zware ongevallen» (lid 1 onderdeel 1 sub f).

In de praktijk van de laatste jaren was het zo geregeld dat de brandweer de operationele leiding had, tenzij in de voorbereiding vanuit het regionaal risicoprofiel duidelijk is dat een andere dienst de operationele leiding diende te hebben. De operationele leiding dient in handen te zijn van een operationele dienst. Bij de rampenbestrijding en crisisbeheersing vormen drie operationele diensten de kern, te weten de politie, de GHOR en de brandweer.

Aangezien de rampenbestrijding en crisisbeheersing een verantwoordelijkheid is van het college van Burgemeester en Wethouders (artikel 2 Wet Veiligheidsregio’s), ligt het niet voor de hand de coördinatie op de voorbereiding toe te kennen aan de politie; deze wordt immers nationaal georganiseerd. De GHOR is een kleine «regie» organisatie, die een dergelijke taak moeilijk kan vervullen.

Dit amendement regelt eenduidig de verantwoordelijkheid van de brandweer voor de voorbereiding van de operationele leiding en de voorbereiding van de coördinatie bij de bestrijding van rampen en crises. De brandweer is een stevige organisatie, het dichtst bij de gemeente georganiseerd, die deze rol al decennia lang vervult. Het niet beleggen van deze taak zal leiden tot verwarring en uiteindelijk tot een tragere voorbereiding en aanmerkelijk lagere kwaliteit van de (voorbereiding op de) multidisciplinaire rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Slob

Naar boven