32 836 Interparlementair Koninkrijksoverleg juni 2011

A/ Nr. 1 AFSPRAKEN EN ACTIES INTERPARLEMENTAIR KONINKRIJKSOVERLEG

Den Haag 14–17 juni 2011

In het Presidiumoverleg is afgesproken dat:

  • er een stenogram wordt gemaakt van dit overleg door de Dienst Verslag en Redactie (DVR) van de Staten-Generaal;

  • wordt afgezien van het formuleren van een Slotverklaring, zoals in het verleden bij het POK;

  • aan het slot van de bijeenkomst een lijst wordt vastgesteld met gemaakte (werk)afspraken en actiepunten;

  • de beraadslagingen in principe openbaar zijn.

In het Plenaire overleg1 zijn de volgende algemene afspraken gemaakt:

  • 1. Delegaties spreken af dat het overleg tot concrete resultaten moet leiden voor de bevolkingen van de vier landen, wil het overleg bestaansrecht hebben. De delegaties zullen, als zij resultaten willen bereiken, voorstellen moeten doen aan hun respectieve regeringen, die het beleid vormgeven. Zij zullen de realisatie van hun afspraken monitoren en terugkoppelen.

  • 2. De delegatie van Sint Maarten zal de Koninkrijksregering verzoeken om het voorstel van de Rijksvisumwet ook formeel aan te bieden aan de Staten van Sint Maarten.

  • 3. De griffies van de Staten-Generaal zullen de Staten van de landen informeren over en attenderen op de data inbreng voor verslag en plenaire behandeling van rijkswetten die de landen aangaan. Aan de Voorzitter van de Kamer zal worden verzocht voorstellen van rijkswetten zo mogelijk gezamenlijk plenair te behandelen.

  • 4. De parlementen dringen aan op onderlinge uitwisseling van kennis en expertise, ook met betrekking tot (initiatief)wetsvoorstellen.

Delegaties agenderen de volgende onderwerpen voor het volgende Interparlementair Koninkrijksoverleg.

  • 1. Goed bestuur en integriteit in de landen van het Koninkrijk.

  • 2. Multilaterale en bilaterale samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk ten aanzien van de volgende onderwerpen (in relatie tot het ESOCUL-Verdrag):

    • a. Vervoer in het Caribische gebied (praktische knelpunten zoals kosten van vliegtickets, invoerrechten en luchthavenbelasting);

    • b. Gezondheidszorg;

    • c. Jeugd en jongeren.

    Deze onderwerpen en daarnaast onderwijs zouden kunnen worden uitgewerkt in zogenaamde Service Level Agreements (SLA’s).

  • 3. Statuut, waaronder de Rijkswetprocedure, de geschillenregeling, de waarborgfunctie, de motivering van de keuze voor een consensusrijkswet of een Rijkswet omdat het een Koninkrijksaangelegenheid betreft en de beëindiging van consensusrijkswetgeving.2 Dit tegen de achtergrond van de emancipatie van het Koninkrijk vanuit het perspectief van de ontwikkelingsdoelen per land.

Op het beleidsterrein van onderwijs zijn de volgende conclusies getrokken:

DUO/OCW verstrekt delegaties afzonderlijk en de delegaties gezamenlijk nadere informatie. Deze informatie heeft onder andere betrekking op: studiefinanciering en terugbetaling leningen, rekenvoorbeelden van de uitwerking van het draagkrachtbeginsel en de aantallen Caribische studenten die na hun opleiding in Nederland niet terugkeren naar hun land van herkomst. De powerpointpresentatie van DUO/OCW is verspreid.

De delegaties spreken onderling over de knelpunten en kansen van het onderwijs in de vier landen. De volgende punten worden besproken:

  • 1. aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt;

  • 2. regionale inbedding van het onderwijs (uitwisselingsprogramma’s);

  • 3. de maatschappelijke betekenis van het onderwijs (inclusief instructietalen);

  • 4. de mogelijkheden tot multilaterale en bilaterale samenwerking op onderwijsterrein binnen het Koninkrijk.

De delegaties maken ter zake de volgende afspraken:

  • 1. De directie van de landelijke organisatie «het Vakcollege» heeft zich bereid verklaard om over het onderwijsconcept «vakcollege» dat in Nederland is ontwikkeld en dat tijdens het werkbezoek aan het Vakcollege SG ZuidWest in Den Haag is besproken, nadere informatie te verstrekken aan de delegaties die dit wensen. Tevens heeft zij de bereidheid uitgesproken om te bezien of enigerlei vorm van samenwerking mogelijk is, wanneer dit door landen wenselijk wordt geacht. Ook ziet de directeur het belang van expertisedeling en heeft hij aangegeven bereid te zijn iets extra’s te doen. Delegaties kunnen hiertoe contact opnemen met de directeur onderwijs van «het Vakcollege».

  • 2. Delegaties spreken af om de behoefte per land aan samenwerking op onderwijsgebied te inventariseren, zodat deze ook voor (de parlementaire delegaties) van andere landen kenbaar wordt. Hiertoe wordt per delegatie 1 expertlid voorgedragen vóór 1 juli 2011. Indien gewenst kunnen de parlementen een verzoek daartoe voorleggen aan hun regering.3 Desgewenst kunnen de parlementaire delegaties ook ter zake bij hun respectieve regeringen, verantwoordelijk voor onderwijsbeleid, navraag doen. Concreet geldt dit met name ten aanzien van:

    • De inrichting en financiering van het SBO-onderwijs tussen Sint Maarten en Nederland (Saba en Sint Eustatius);

    • Het wegnemen van de belemmeringen voor het volgen van een (medische) opleiding in de landen buiten het Koninkrijk (studiefinanciering, diploma-erkenning, startkwalificatie) (De delegaties van Curaçao, Aruba en Sint Maarten bereiden een korte achtergrondnotitie voor ten aanzien van de knelpunten voor Caribische studenten om in Nederland een opleiding te volgen. (Zie bijlage 2) Deze notitie zal onder de aandacht van de Tweede Kamer worden gebracht.

Op het beleidsterrein van duurzame energie zijn de volgende conclusies getrokken:

  • 1. Er is afgesproken dat elk land afzonderlijk of gezamenlijk met TNO/TU Delft/Seinen in contact kan treden over de mogelijkheden tot duurzame energievoorziening en woningbouw. (Er zal op 29 oktober 2011 in Aruba een conferentie worden gehouden over duurzame energie.)

  • 2. De vier landen van het Koninkrijk inventariseren op welke gebieden samenwerking mogelijk is om te komen tot een overgang van fossiele brandstoffen naar een duurzame energievoorziening. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van elkaars expertise en deskundigheid. De ervaring en de behoeften van de verschillende landen moeten bij deze samenwerking uitgangspunt zijn. Hiervoor zal een overkoepelende werkgroep worden ingesteld die kansen en belemmeringen op dit gebied gaat onderzoeken, in het bijzonder op de hierna genoemde onderwerpen. De delegaties zullen voor 1 juli 2011 één of twee leden voordragen.

    • geothermische energie;

    • waste to energy management;

    • het reduceren van energieverbruik onder andere door energiezuinige straatverlichting;

    • aanpassing infrastructuur bij het overschakelen naar duurzame energie.

  • 3. De Parlementen van Aruba, Curaçao en Nederland (Bonaire) stellen hun respectievelijke regeringen voor om te onderzoeken of het mogelijk is de drie landen op één gasleiding aan te sluiten. Dit wordt geagendeerd voor de Koninkrijksconferentie.

  • 4. Bekeken zal worden of er EU-fondsen zijn die voor duurzame energie aangewend kunnen worden.

  • 5. De parlementen spreken af een follow-up te geven aan motie van Gent c.s. (32 123 IV, nr. 17): «verzoekt de regering om in overleg met de lokale autoriteiten te onderzoeken welke civielrechtelijke mogelijkheden bestaan om de kosten die verbonden zijn aan het saneren van de veroorzaakte milieuschade te verhalen op de opeenvolgende eigenaren van de Isla-raffinaderij en daartoe indien mogelijk snel over te gaan». De leden van de Tweede Kamer Van Gent en Bosman hebben toegezegd de Nederlandse regering de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de motie te vragen.

Onderwerpen die de delegaties gezamenlijk wensen in te brengen bij de aanstaande Koninkrijksconferentie van de regeringen

  • 1. Buitenlands beleid;

    onder erkenning van het buitenlands beleid als Koninkrijksaangelegenheid dient de betrokkenheid van de Caribische landen van het Koninkrijk ten aanzien van Zuid-Amerika en het Caribische gebied te worden versterkt.

  • 2. Gasleiding;

    Het onderzoeken van de mogelijkheid om de landen Aruba, Curaçao en Nederland (Bonaire) op één gasleiding aan te sluiten.

De delegaties zullen hiertoe een gezamenlijke brief richten aan de regeringen. In deze brief zal de emancipatorische samenwerking worden geëxpliciteerd.

Voor het volgende Interparlementair Koninkrijksoverleg zijn de volgende afspraken gemaakt

Delegaties wensen een volgend Interparlementair Koninkrijksoverleg te houden. Het overleg zal worden gehouden in Sint Maarten, in de tweede week van januari 2012.

BIJLAGE I PROGRAMMA EN DEELNEMERSLIJST

1. Leden van de deelnemende delegaties

Leden delegatie Staten van Aruba

Drs.P.F.T. Croes, Voorzitter Staten, voorzitter delegatie, AVP

Drs. G.R. Herdé, ondervoorzitter delegatie, AVP

Drs. C.A.S.D. Wever, MEP

Drs. R.A Lee, AVP

Mr. A.F. Tromp, AVP

A.M Sneek, AVP

J.D.E. Yrausquin, AVP

Mr. J.E. Thijsen, MEP

Mr. A.C.G. Bikker, PDR

Mevr. Drs. Lopez-Tromp, onafhankelijk

Mevr. drs. M.G. Ras, onafhankelijk

Griffier:

Mevr. mr. J.A. Bastien-Sherman Bac.

Leden delegatie Staten van Curaçao

Drs. I. Asjes; Voorzitter Staten, voorzitter delegatie, PS

D. Rozier, ondervoorzitter delegatie, MFK

H. Wiels, PS

A. Thodé, MFK

Mevr. E.M.D. Eisden; MAN

H. Davelaar, PNP

Drs. D. Jackson, PAR

Griffier:

mr. S. Cijntje

Leden delegatie van Sint Maarten

Drs. G. R. Arrindell, Voorzitter van de Staten van Sint Maarten, delegatieleider

R. R. Marlin, ondervoorzitter delegatie,

Mevr. R. A. G. Douglass, MD

William V. Marlin

Patrick I. Illidge

Griffier:

mr lic. J.D. Semeleer

Leden delegatie Staten-Generaal Koninkrijk der Nederlanden

Leden Eerste Kamer

Mevr. drs. M.Y. Linthorst; ondervoorzitter delegatie, PvdA

Drs. G.H. Terpstra; CDA

Generaal-majoor der mariniers b.d. F.E. van Kappen; VVD

P. van Dijk, PVV

Mevr. mr. A.C. Quik-Schuijt; SP

Mr. Th. C. de Graaf, D66

prof. Dr. R.R. Ganzevoort, GroenLinks

prof. C.A. de Lange, OSF

dr. P. Ester, ChristenUnie

Leden Tweede Kamer

Mevr. dr. B. I. van der Burg; voorzitter delegatie, VVD

M.H.P. van Dam, PvdA

A. Bosman, VVD

E. Lucassen, PVV

B.J. van Bochove; CDA

Dr. A.A.G.M. van Raak; SP

Drs. W. Hachchi, D66

W. van Gent, GroenLinks

Mevr. C.A. Ortega-Martijn BA; CU

Griffiers:

Drs. F.J. Bergman

Mevr. mr. H.J.M.M. de Gier

2. PROGRAMMA

DINSDAG 14 JUNI 2011

Locatie: Eerste Kamer (Gravenkamer) (besloten)

09.10–09.30 uur

Presidiumoverleg

 

Aanwezig: Mevr. Van der Burg, Mevr. Linthorst, De heer Croes, De heer Herdé, De heer Asjes, De heer Rozier, Mevr. Arrindell, de heer Marlin en de griffiers

   

Locatie: Eerste Kamer (receptie en Hall)

09.30–10.00 uur

Ontvangst (koffie en thee en uitreiken documentatie, pasjes, programma, discussiebijdragen en smoelenboekjes)

   

Locatie: Eerste Kamer (Plenaire zaal) (openbaar)

10.00–10.10 uur

Welkomstwoord door fungerend ondervoorzitter Eerste Kamer, prof.mr. K.G. de Vries

   

10.10–10.15 uur

Korte speech door de delegatieleider van de Staten van Aruba, drs. P.F.T. Croes

   

10.15–10.20 uur

Korte speech door de delegatieleider van de Staten van Curaçao, drs. I. Asjes

   

10.20–10.25 uur

Korte speech door de delegatieleider van de Staten van Sint Maarten, mevr. drs. G.R. Arrindell

   

Locatie: Eerste Kamer (Plenaire zaal) (openbaar)

10.25–10.30 uur

Opening vergadering door voorzitter van het overleg, de delegatieleider van de Staten-Generaal, mevr. dr. B.I. van der Burg

   

10.30–12.00 uur

Gedachtewisseling en besluitvorming over de werkwijze/procedures interparlementair Koninkrijksoverleg 14 t/m 17 juni 2011 én eerste oriënterende bespreking over toekomstige inrichting van dit overleg

   

Locatie: Eerste Kamer (Noenzaal) (besloten)

12.00–13.15 uur

Lunch aangeboden door de Eerste Kamer

   

Locatie: ministerie van Algemene Zaken (Binnenhof 19, RVD zaal) (besloten)

13.30–14.00 uur

Ontvangst door de minister-president

   

Locatie: Eerste Kamer (Plenaire zaal) (openbaar)

14.15–17.30 uur

Voorlopige balans van de gevolgen van de invoering van de nieuwe staatkundige structuur voor de landen en bevolkingen in het Caribische deel van het Koninkrijk: kansen en knelpunten. Toelichting door en gedachtewisseling tussen de delegaties.

   
 

Voortvloeiend uit deze gedachtewisseling: gezamenlijk formuleren van aanbevelingen/conclusies ten behoeve van de Koninkrijksconferentie van de regeringen

   

15.45–16.00 uur

Koffie-/theepauze

   

Locatie: Tweede Kamer (Rooksalon) (besloten)

18.00–20.30 uur

Diner aangeboden door de Voorzitter van de Tweede Kamer

   

WOENSDAG 15 JUNI 2011

   

Locatie: Haringkar bij ingang Binnenhof

08.45 uur

Verzamelen voor vertrek naar het Vakcollege SG ZuidWest

   

09.00–09.30 uur

Vervoer naar Vakcollege (Meppelweg 339, Den Haag)

   

Locatie: Vakcollege SG ZuidWest (besloten)

09.30–12.00 uur

Werkbezoek aan vakcollege. Aandachtspunten: inrichting en vormgeving praktijkgericht onderwijs, tegengaan van schooluitval, stages, aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt.

   

12.00–13.00 uur

Lunch Vakcollege SG ZuidWest

   

13.15–13.45 uur

Vervoer van Vakcollege naar het Binnenhof

   

Locatie: Tweede Kamer (Thorbeckezaal) (koffie-theepauze p.m.)

14.00–15.00 uur

Presentatie door vertegenwoordigers van OCW/DUO-IB-Groep over het stelsel van studiefinanciering in Nederland (besloten)

 

– Mevr. A. Gottenbos (OCW)

 

Plaatsvervangend directeur/ hoofd studiefinanciering

 

– Mevr. A. in 't Hout (OCW)

 

Programmamanager Aruba, Curaçao en Sint Maarten

 

– Dhr. M. Tegzess (DUO)

 

Accountmanager DUO

   

15.00–18.00 uur

Gedachtewisseling over de kansen en knelpunten van het onderwijs in de vier landen in het Koninkrijk, mede in relatie tot de economische ontwikkeling van de vier landen (aansluitingonderwijs-arbeidsmarkt, kenniseconomie, kosten onderwijs, studiefinanciering braindrain) (openbaar)

   
 

Vrije avond

   

DONDERDAG 16 JUNI 2011

   

Locatie: Haringkar bij ingang Binnenhof

08.45 uur

Verzamelen voor vertrek naar Delft

   

09.00–09.30 uur

Vervoer naar Delft (bus)

   

Locatie: TNO, Schoemakerstraat 97 (Gebouw B), 2628 VK Delft (besloten)

09.30–12.30 uur

Werkbezoek TU Delft/TNO Delft met als onderwerp duurzaam energiebeleid.

   

12.30–13.00 uur

Vervoer van Delft naar het Binnenhof (bus)

   

Locatie: Tweede Kamer (Rooksalon) (besloten)

13.00–14.00 uur

Lunch

   

Locatie: Tweede Kamer (Thorbeckezaal) (koffie-/theepauze p.m.) (openbaar)

14.00–17.00 uur

Gedachtewisseling over kansen en knelpunten van duurzaam energiebeleid in relatie tot duurzame economische ontwikkeling (energieconsumptie, innovatie, groene energiebronnen, afvalverwerking, waterzuivering)

   

Locatie: De Basiliek (Korte Houtstraat 4a, 2511 CD Den Haag)

18.30–20.30 uur

Diner

   

VRIJDAG 17 JUNI 2011

   

Locatie: Tweede Kamer (Thorbeckezaal) (openbaar)

09.30–12.00 uur

Gedachtewisseling en maken van werkafspraken over de frequentie, inrichting en organisatie van de toekomstige Interparlementaire contacten tussen de vier landen van het Koninkrijk. (duur, locatie, vorm, programma en deelnemers) (voortzetting en conclusies, zie gedachtewisseling op maandagmiddag)

   

Locatie: Tweede Kamer (Rooksalon) (besloten)

12.30–13.30 uur

Lunch

   

Locatie: Tweede Kamer (Thorbeckezaal) (openbaar)

14.00–15.00 uur

Persconferentie door de delegatievoorzitters en vicedelegatievoorzitters

BIJLAGE II Notitie van A. Bikker, D. Rozier en R. Douglass

In aanmerking nemende:

  • 1. dat het Koninkrijk voor wat betreft Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden gebonden is aan de op 19 juli 1974 te Mexico tot stand gekomen UNESCO-verdrag, te weten de Regionale Overeenkomst inzake de erkenning van studies en diploma’s op het gebied van het hoger onderwijs in Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied (Trb. 1976, 61); artikel 5 van het verdrag noopt om «(...) de noodzakelijke maatregelen ten einde, met het oog op de uitoefening van een hoger beroep, zo spoedig mogelijk tot erkenning te komen van diploma's, getuigschriften of academische graden van hoger onderwijs die door de bevoegde autoriteiten van een andere Overeenkomstsluitende Staat zijn verleend.»;

  • 2. dat in de praktijk o.a. is gebleken dat in Nederland onvoldoende gewicht wordt toegekend aan de registratie – na getoetst/erkend te zijn door de Koninkrijk's-instantie «NASKHO» – in het/de BIG-register(s) van Curaçao c.q. Sint Maarten, van degenen die hun graad of diploma aan universiteiten of hogescholen in de Caribische regio hebben behaald;

  • 3. dat de erkenning van de bevoegdheid van buitenlands gediplomeerden die in de regio hebben gestudeerd naar Arubaans gezondheids- c.q. verzekeringsrecht in de praktijk vaak aanhaakt op registratie in het Nederlandse BIG-register;

  • 4. dat de Nederlandse Wet BIG o.a. een kennis- en vaardighedentoets («assessment test») en een «aanpassingstage» kent m.b.t. zgn. «buitenslands gediplomeerden»;

Conclusie:

  • 1. dat moet worden nagegaan in hoeverre in Nederland meer gewicht kan worden toegekend aan registratie in de BIG-registers van Curaçao c.q. Sint Maarten en bij voorkeur naar een gelijkwaardige behandeling in voorkomende gevallen moet worden gestreefd;

  • 2. dat in ieder geval onnodige obstakels voor aansluiting op de registratie in het Nederlandse BIG-register moeten worden weggenomen;

  • 3. dat het wenselijk zou zijn dat, voor zover vereist, de kennis- en vaardighedentoets o.g.v. de Nederlandse Wet BIG periodiek in Aruba c.q. Curaçao c.q. Sint Maarten c.q. in de BES-eilanden zou kunnen worden afgelegd, althans dat aldaar van Nederlandse zijde voorlichtingssessies moeten worden gegeven ter fine van een betere voorbereiding door de betreffende buitenslands gediplomeerden;

  • 4. dat het wenselijk is om te onderzoeken of op gemeld gebied wellicht een regeling ex artikel 38 van het Statuut tot stand kan worden gebracht voor een betere afstemming ter zake de erkenning van de vakbekwaamheid van buitenslands gediplomeerden.


X Noot
1

Zie bijlage 1 Programma en deelnemerslijst.

X Noot
2

Dit laat onverlet dat regeringen deze onderwerpen ook zelf kunnen inbrengen in de Koninkrijksconferentie.

X Noot
3

Onderwijs is een autonome aangelegenheid van de landen. In dit kader is er voor Curaçao een voorbehoud wat betreft de inventarisatie van mogelijkheden en knelpunten. Dat neemt niet weg dat de delegatie van Curaçao, eventueel na overleg met de regering, bereid is de mogelijkheden van Curaçao ter zake van samenwerkingsmogelijkheden met de andere landen aan te geven.

Naar boven